Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy

az 1925. május 4-én Újdombóváron született Buzánszky Jenő a sporttörténelem világszerte legismertebb magyar formációjának, az Aranycsapatnak volt a jobbhátvédje.     

Aktív pályafutása vidéki klubcsapatokhoz kötődött, de büszke volt arra, hogy egy jugoszláviai túra során három alkalommal a Ferencváros mezét is felhúzhatta magára. Az Aranycsapatban 49 alkalommal játszott, így részese lehetett a legnagyobb sikereknek, olimpiai arany-, világbajnoki ezüstérmes, valamint Európa-kupa-győztes volt, 1953 novemberében pedig az évszázad mérkőzésén is szerepelt.

Lomnici Zoltán kiemelte, hogy Buzánszky Jenő a játékoskarrierje befejezése után sem tétlenkedett,

edzőként és sportvezetőként is dolgozott, ezen kívül önként vállalt munkát a gyermekmentő szolgálatnál.

Fáradhatatlanul járta a Kárpát-medence magyarlakta településeit, mert fontosnak tartotta a nemzet egységének erősítését, nem véletlen, hogy Erdélyben is több sportcentrum viseli a nevét, majd halála előtt néhány évvel a Nemzet Sportolói közé is beválasztották.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy

1899. május 3-án Springer Ferenc ügyvéd vezetésével a Bakáts téri Ferencvárosi Polgári Kör épületében - a mai IX. kerületi Polgármesteri Hivatal helyén - alakították meg az FTC-t,

és ebből az alkalomból szerdán koszorúzást is tartottak az épületnél.

A két szervezet ugyancsak megemlékezett a 95 éve, 1928. május 3-án született, 25-szörös válogatott Bundzsák Dezsőről, aki egyszer, 1956 szeptemberében Moszkvában a Szovjetunió ellen (1-0) lépett pályára az Aranycsapatban, majd tagja volt az 1958-as világbajnokságon szerepelt magyar válogatottnak. Lomnici Zoltán felidézte, hogy a napokban hunyt el Bajkai István, aki 2017-től töltötte be az Aranycsapat Testület alelnöki tisztét. A volt fideszes országgyűlési képviselő a hazaiakon kívül rendszeres résztvevője volt a határon túli magyar településeken tartott rendezvényeknek és ápolta az Aranycsapat emlékét.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke végül bejelentette, hogy új tagként bekerült az Aranycsapat Testületbe Zakariás Ágnes, a vb-ezüstérmes együttes fedezetének, Zakariás Józsefnek a lánya.

A kiemelt kép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd