Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán arról tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t, hogy a rétsági rendőrök április 27-én, a reggeli órákban Nagyorosziban ellenőriztek egy cseh honosságú járművet, amelyet egy 30 éves moldáv sofőr vezetett. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a férfi a járműben nyolc, hazánkban jogellenesen tartózkodó szír állampolgárt szállított.

Másnap, szintén a reggeli órákban

a Rétsági Rendőrkapitányság járőrei a város belterületén akartak ellenőrizni egy osztrák rendszámú személygépkocsit, azonban az nem állt meg a rendőri jelzésre. A jármű továbbhajtott a parassapusztai határátkelőhely irányába, ahol anyagi káros balesetet szenvedett.

Az intézkedés során kiderült, hogy a gépkocsit egy 25 esztendős férfi vezette, aki magát először török, majd grúz állampolgárnak vallotta. A rendőrök a gépjármű átvizsgálásakor hat szír állampolgárt találtak, akik nem tudták igazolni személyazonosságukat és jogszerű magyarországi tartózkodásukat.

A rendőrök elfogták és előállították a 30 és a 25 éves embercsempészt, valamint a tizennégy külföldit. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a két férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Őrizetbe vették őket és kezdeményezték a letartóztatásukat, amit a bíróság mindkét esetben elrendelt.

Fotó: police.hu