Az MTI beszámolója szerint Komjáthi Imre pártja munka ünnepén tartott rendezvényén közölte, ma a megélhetés biztonsága egyre kevesebb dolgozónak jár.

A Fidesz-KDNP képes úgy összeállítani egy költségvetést, hogy nem gondolnak a legszegényebbekre, de számolatlanul szórják a pénzt a haveroknak

– fogalmazott, úgy értékelve: kóklerkormány van hatalmon 2010 óta.

A társelnök háztartási mentőcsomagot javasolt, amelynek része az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának nulla százalékra csökkentése, az élelmiszerekre kivetett extraadó eltörlése.

Hozzátette: maradjon meg az élelmiszerárstop, amíg nem csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját, és nem törlik el az extraadót.

Élelmiszer-bankkártyát adnának a leginkább rászoruló családoknak

Komjáthi Imre javasolta, adjanak élelmiszer-bankkártyát a leginkább rászoruló 300 ezer családnak havi 20 ezer forint értékben. Ötszázalékos nyugdíjemelést javasolt júniustól, valamint hogy célzottan támogassák a hazai kisboltokat, hogy az árstopos termékek mindenhol elérhetők legyenek.

Szólt arról is, hogy

a kormány mindig mást okol a hibákért, pedig 13 éve teljhatalommal kormányoz.

Elmondta azt is, akkor van biztonságban egy ország, ha a szomszédságában nem zajlik háború.

Bárcsak senki se biztatta volna Putyint az oroszországi diktatúra kiépítésében

– hangoztatta.

Az ellenzéki politikus a szakszervezeti tagság mellett érvelt, mert szerinte a szakszervezet a legjobb eszköz arra, hogy a dolgozó embert megvédjék.

Ha egyszerre mozdulna az összes dolgozó, és egy szakszervezet százezreket, egy konföderáció pedig milliókat képviselne, melyik miniszter tudna ennek ellenállni? – vetette fel.

Hiller István: békétlenség van az országban

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke összetartóbb és együttműködőbb közösség, szabad, igazságos és boldogabb Magyarország mellett érvelt, ezt nevezte az MSZP „sztorijának”.

Az ellenzéki politikus kijelentette: az MSZP az a párt, amely hozzájárult a békés rendszerváltáshoz, az ország NATO- és EU-csatlakozásához.

Fenntartható békére van szükség Ukrajnában

– mondta, helytelenítve azt a kormányzati politikát, hogy „aki szövetségesünk, nem a barátunk, aki pedig nem a szövetségesünk, az a barátunk”.

Úgy vélte, Horn Gyula és Kovács László politikája sokkal jobban oldaná meg a jelenlegi külpolitikai problémákat.

Megemlékezett Ferenc pápa hétvégi magyarországi látogatásáról, elmondva azt, hogy örömmel és tisztelettel fogadták a katolikus egyházfőt, és értik azok szavát, akik azt mondják, túl sok az elválasztófal és túl kevés az összekötő híd.

Szerinte

békétlenség van az országban, különösen az iskolákban, az egészségügyben, a munkahelyeken, a magas infláció miatt a boltokban.

Kitért arra is, hogy az MSZP összefogást kezdeményezett a 2024-es önkormányzati választásra az ellenzéki pártok között. Jelezte, ajtajuk nyitva áll, de ha nem megy az összefogás, pártja nem fog elbújni.

Tüttő Kata: a 150 éves Budapest a túlélésért küzd

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP alelnöke azt mondta, Budapest egy szabad város és meg fog harcolni a szabadságért és az európai Magyarországért. Értékelése szerint a 150 éves Budapest a túlélésért küzd, és a csata, amelyet a főváros vív, a magyar ellenzék legnagyobb küzdelme.

Mint mondta,

A kormány megszüntette az érdekegyeztetést, Budapest azonban érdekegyeztető fórumot hozott létre; a főváros nemet mondott a rabszolgatörvényre, valamint bérszövetséget és – megállapodást kötött.

Kitért arra, hogy május 1-je Magyarország uniós csatlakozásának évfordulója is. Mint mondta, a magyar kormány Brüsszellel folytatott háborújának a vesztesei a Magyarországon élők, kiemelten Budapest.

Hozzátette: a főváros nem fa nélküli lombkoronasétányra, szökőkutakra, térkövekre és kisvasútra költi az uniós forrásokat, hanem a 3-as metró felújítására és az ívóvíz minőségét javító beruházásokra.

Tüttő Kata elmondta, Budapest 2050-ig tervez, és nem akkumulátorgyárakat, hanem fenntartható energiatermelést, igazságosabb közterület-használatot, a lakhatási válság megoldását szeretné.

Fotó: Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke beszédet mond a Magyar Szocialista Párt majálisán a Városligetben 2023. május 1-jén. MTI/Lakatos Péter