A normál partik szombaton 7-7-es döntetlennel értek véget Asztanában, így vasárnap rövidített partik döntöttek a vb-címről.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a négy, 25 perces találkozó közül az első három döntetlennel zárult, Ting azonban az utolsó partiban sötéttel 68 lépés után orosz riválisa fölé tudott kerekedni, ezzel elhódította a vb-címet, s egyben bezsebelte a sikerért járó 1,2 millió eurós pénzdíjat is. Nyepomnyascsij - aki két éve 7,5-3,5-re kapott ki Magnus Carlsentől a vb-címmeccsen - 800 ezer euróval vigasztalódhatott.

A 32 éves Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek tornájának megnyerésével biztosította helyét az idei döntőben, míg a 30 esztendős Ting ugyanott második lett, és azért válhatott az orosz játékos ellenfelévé, mert a regnáló világbajnok Magnus Carlsen visszalépett, írta az MTI.

A meccs utolsó pillanatai.

A győztes meccs utáni nyilatkozata: "Megkönnyebbültem. A pillanat, amikor Ian újraindította a játékot, nagyon érzelmes pillanat volt. Nem tudtam irányítani az érzéseimet. Ismerem magam, sírni fogok és sírni fogok. Kemény verseny volt számomra. Szeretném megköszönni a barátaimnak."