A csillagok vizsgálatának igénye egyidős az emberiség múltjával. Sokan sokszor fürkészik az eget, ki azért, hogy megtudja szerelme beteljesül-e, és van, aki azért, hogy hajójával a megfelelő kikötőbe érkezzen.

A művészek körében is kedvelt téma, az éjjeli sötétség apró lápásainak értelmezése. Az asztrológia (csillagjóslás) és az asztronómia (csillagászat) évszázadokig kéz a kézben jártak, a huszadik század gyors technikai fejlődése következtében azonban mára szétvált a két kategória. Olyannyira, hogy még a csillagászat valódi tudománnyá nőtte ki magát, addig az asztrológia megítélése tudományos körökben nem több, mint szemfényvesztés.

A jeles napnak már Magyarországon is több mint két évtizedes múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Itt a tavasz, már búcsúzóban vannak a téli csillagképek, délnyugaton még valamennyi látszik az Orionból, a Sirius, a Sánta Kata is nem sokkal a látóhatár felett pislákol. Ezen a szombat estén a Holdat “kövér félholdként” láthatjuk (az első negyed április 27-én lesz), kísérőnkön kívül kora este, napnyugta után a Vénusz lesz az este másik érdekessége.

A Marsot is távcsővégre kaphatjuk, habár már jóval távolabb van, mint tavaly decemberi földközelségekor. Ezen az estén érdekes derékszögű háromszöget fog alkotni az Ikrek csillagkép két legfényesebb csillagával, a Polluxszal és a Castorral. A kitartóbbak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban is gyönyörködhetnek (kettőscsillagok, galaxisok, nyílthalmazok). Célba vehetjük a Nagy Medvében az Alcort és a Mizart, a két fényes galaxist, az M81-et és az M82-t, a Praesepét a Rákban, a gamma Leonist, a Cor Carolit, a Castort, a gamma Virginist – írja a Csillagászat Napjáról a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja.

Akinek felkeltette az érdeklődését a csillagok ma esti megfigyelése, az az alábbi linken megtekintheti, hogy az ország melyik településén tartanak ma távcsöves előadásokat szerte az országban.

De akinek egyik helyszín sem elérhető, vagy egyszerűen csak nincs kedve kimozdulni, az akár a saját udvarából is megtekinthet néhány látnivalót. Ilyen például a már egy kisebb távcsővel is megfigyelhető Copernicus-kráter, amely ma bukkan elő a Hold árnyékos oldaláról.

Vagy akár szabad szemmel is látható a Clavius kráter, amely egy 225 kilométer átmérőjű lyuk a Holdon. Ennek a látnivalónak a legfőbb érdekessége, hogy a nagy kráteren belül több kisebb kráter is látható.

Ahogy arról a frisshírek.hu már korábban beszámolt az egyesület programjain kívül a Bükki Csillagda is készül ma este programokkal. Erről bővebben itt tájékozódhat.

Ha pedig otthonról néznék ma a csillagokat, akkor egy dologra figyeljünk, hogy olyan helyen nézzünk fel a csillagos égre, ahol nincsenek lámpák, vagyis nincs fényszennyezés, és hagyjunk pár percet a szemünknek, hogy hozzászokjon a sötétséghez. Jó mulatást, igazán izgalmas, de akár romantikus programja is lehet a mai csillagnézés a hétvégének.

Fotó: mcse.hu