A 24.hu által szemlézett cikk megemlíti, hogy Abouzar Soltani anyagi szempontból ugyan biztonságos életet élt Iránban, ám világnézete miatt üldözték, és kisfiával együtt szabadabb életre vágyott. Ennek lett a vége, hogy előbb három hónapig Bulgáriában, majd két és fél évig Szerbiában kényszerültek várakozásra, és

a röszkei tranzitzónában tizennyolc hónapig tartották őket fogva.

A magyar állam azt tervezte, hogy visszatoloncolja őket Szerbiába, Szerbia azonban nem engedte vissza őket, így az is felmerült, hogy Iránba küldik őket vissza, ahonnan a keresztényüldözés miatt menekültek el. Történetükről dokumentumfilm készült, amelyet még 2019-ben mutattak be a Verzió emberi jogi dokumentumfilm fesztiválon. 

Soltani és fia különben legálisan érkeztek Magyarországra évekkel ezelőtt, azonban a menekültkérelmüket érdemben nem voltak hajlandók kivizsgálni a hatóságok, mondván, hogy a biztonságosnak ítélt Szerbián keresztül érkeztek. Ráadásul Abouzar egyike volt azoknak, akiket éheztettek a tranzitzónában. 2019 márciusában három napon át nem kapott ételt, csak a gyereke fejadagjából ehetett. Csak azután kapott újra enni, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy azonnal avatkozzon be ügyfelünk érdekében.

Tomorrow our client Abouzar Soltani is meeting @Pontifex in Budapest.
Abouzar fled persecution for his Christian faith. In Hungary, he and his young son were detained for 553 days in a transit zone until the EU Court of Justice found this unlawful. https://t.co/IbX0Uq43Uf pic.twitter.com/NM9KV6DlSJ

— Hungarian Helsinki Committee (@hhc_helsinki) April 28, 2023

A BBC a pápalátogatásról szóló híradásában emlékeztetett, hogy a magyar kormány külön hivatalt működtet a világszerte üldözött keresztények támogatására. Ferenc pápa és a magyar kormány között ugyanakkor még a közelmúltban is az jelentette a fő konfliktust, hogy a pápa az alapvető keresztény tanítások szellemében együttérez a menekültekkel és menedékkérőkkel, míg a magyar kormány ellenséges az Európán kívülről érkező menekülőkkel - írja a lap. 

"Az ördög a részletekben bújik"

- mondta Hodász a BBC-nek. 

"A magyar kormány békére szólít fel bármi áron. Azonnali tűzszünetet, amely megerősítheti a meglévő frontvonalakat. Ez ellentétben áll a Szentatya szavaival, miszerint Oroszországnak vissza kell húznia a régi határokhoz. A pápa elismeri Ukrajna törvényes öntörvényű jogát."

Elmondása szerint ugyanazok a közéleti személyiségek, akik korábban elítélték a pápát a migráció miatt, most tárt karokkal fogadták. 

„A közvélemény – jegyezte meg – olyan ingatagnak és manipulálhatónak tűnik, mint a szél."

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt