Még kimondva nincs, de elkezdődött a 2024-es önkormányzati választást megelőző kampány. Tolna vármegyében az utóbbi időben megszaporodtak azok az események, melyek a kormánypárt erősítését hivatottak szolgálni. A térség két országgyűlési képviselője is posztolt a közelmúltban találkozókról, “baráti beszélgetésekről”. Pakson március 18-án járt Jurák Katalin, a pestisrácok.hu szerzője, amelyről Süli János azt írta, hogy a veszélyek korában különösen fontos a megszokottnál többet beszélgetni.

Dombóváron április 13-án Bohár Dániel megafonos riporterrel töltött el egy remek hangulatú estét többek között Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Április 27-én pedig Szekszárdra érkezett a Hír TV két műsorvezetője, M. Dobos Marianne és M. Kovács Róbert, hogy a felhívás szerint aktuálpolitikai kérdésekről beszélgessenek a megjelentekkel.

Jurák Katalin a pestisrácok.hu szerzője, április 26-án Bordács József polgármester hívására érkezett a Tolna megyei Faddra a lap főszerkesztőjével, Huth Gergellyel. Bordács Józsefet - aki korábban a fidesz tagja volt Pakson - 2022. szeptember 12-én időközi választáson szavazták meg Fadd függetlenként indult polgármesterévé, melyet a korábbi vezető Fülöp János visszavonulása miatt tartottak.

A polgári estként meghirdetett eseményen Bordács József elmondta, hogy Kata az ő meghívására érkezett és nem titkolt célja, hogy ebből rendszer legyen és előbb-utóbb a Művelődési Ház nagytermét is megtöltsék a hallgatók.

Jurák Kata a magyar média kiemelkedő alakjaként mutatta be az első percekben Huth Gergelyt, aki elmondta, hogy Tolna megyei gyökerekkel rendelkezik és anekdotázott az itt töltött korai évekről. Aztán hamar áttért arra, hogy milyen nyugodt ez a környezet ahhoz képest, mint ami a Karmelita kolostorban volt előző nap, utalva a Budapesten történt státusztörvény elleni tüntetésekre.

Megvonta a párhuzamot is megyénkkel, kapocsként Hadházy Ákost hozta fel és titulálta elmeroggyantnak, aki mégis mi célból tűntetett, mégis mire gondolt, ha lebontja a kordont, majd bekopog az ajtón? És akkor mi lesz?

De legalább ingyen csippeli a nők kutyáját!

- mondta Huth Gergely mire nagy nevetésben törtek ki a megjelentek.

Ti nem vagytok budapestiek szerencsére, nem látjátok, hogy ott mi van! Bezzeg, amikor 2007-ben Orbán ledöntötte a kordont a Parlament körül, miközben a Gyurcsány bent rettegett, az olyan volt, mint Nagy Imre újratemetése! 

- szúrt oda Jurák egy alig érzékelhető szakadékot Pest és vidék közé, Huth pedig utalt a miniszterelnök múltbéli hasonló cselekedetére, melyet nem lehet egy lapon említeni szerintük a Karmelita kolostornál történtekkel.

Van ez a bizonyos státusztörvény, ami annyira azért nem borzalmas, de azért az látszik, hogy egy rendőr rakta össze. A tanár átvezényléssel kapcsolatban, nyilván nem a Borsodba fogják küldeni a pesti gimnázium tanárját, hanem arról van szó, hogy a szomszédos iskolákba küldik. Betegesek, innen is látszik, hogy bolsevikok nem megy nekik, de újra megpróbálják.

- utalt a tüntetésben résztvevő baloldali politikusokra Huth Gergely.

Egy jelenlévő megkérdezte, hogy mi a véleményük a gyerekek hazafias neveléséről az iskolákban? Mert ő azt tapasztalja, hogy míg például Oroszországban egyenruhában járnak a gyerekek iskolába, addig itthon csak a telefonjukat nyomkodják és a nemzeti ünnepen csak néhány diák lézeng. Huth rámutatott, hogy a jelenlegi forrongó tanár helyzetben nehéz lenne kötelezővé tenni az egyenruhát, Jurák pedig finoman jelezte, hogy a hazafias nevelés otthon a szülő dolga lenne.

Az Orosz-Ukrán háborúval kapcsolatban is megosztották a pestisrácok a véleményüket. Szerintük a háború elkerülhető lett volna, ha bizonyos elemek nem hergelik Ukrajnát és akkor Oroszország nem kezd háborúba.
Zelenszkij feltartott kézzel tud zongorázni, de államügykhez nem ért!

- Huth.

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltás is szóba került. Mi visszük tovább Wittner Mária zászlaját! - mondta Jurák Kata. Huth Gergely elmondta, hogy Mária bajtársával, Varga Jani bácsival egy dokumentum film készítésébe fognak és kapualjról kapualjra fognak menni a Corvin közben, felidézve a korabeli eseményeket.

Lehet, hogy itt helyben a szódás vagy a Hadházy és Fekete-Győr félék máshogy mondják, hogy mi történt, de az az igazság, amit ők mondanak.

- vont párhuzamot Huth Gergely a múlttal és a jelennel.

Az egyik záró mondatként megállapították, hogy jobban élünk, mint 2012 előtt, és bár a baloldal azt mondja, hogy mélyszegénység van, a színházak tömve vannak nézőkkel. Az nem derült ki, hogy melyik színházra gondolnak, de biztos nem a faddira, ahol nincs.

Fotó: Béri Balogh Ádám Művelődési Ház és Potápi Árpád János Facebook oldala