2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

"Gyermekvédelmi könnygáz" - a rendőrség szerint jogszerű, a TASZ szerint jogszerűtlen volt a fellépés

frisshirek.hu, 2023. április 26. - 06:50
"Gyermekvédelmi könnygáz" - a rendőrség szerint jogszerű, a TASZ szerint jogszerűtlen volt a fellépés

Közleményben tiltakozott a rendőrség azért, mert a hétfőn este bevetett könnygázért megfélemlítéssel vádolták meg. A státusztörvény ellen tüntető diákok és tanárok április 24-én este csatlakoztak az ellenzéki politikusok kordonbontásához a miniszterelnöki irodánál, amely körül dulakodás támadt a tüntetők és a rendőrök között, akik aztán könnygázt is bevetettek. A rendőrség úgy emlékszik, hogy erre előzetesen figyelmeztette a jelenlévőket, akik magatartását erőszakosnak ítélte meg. Ezzel szemben a Társaság a Szabadságjogokért jogvédői békésnek nevezi a tüntetést, a dulakodás kialakulásáért a rendőröket hibáztatja, és arra sem emlékszik, hogy történt volna a könnygáz bevetése előtt felszólítás.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A rendőrség szokatlanul közleményben reagált a hétfői, Karmelita kolostornál végződő tüntetésen bevetett könnygáz-használattal kapcsolatos hírekre. Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk

hétfőn este a kormány által tanárok megregulázására íródott státusztörvény ellen tüntetők a miniszterelnök irodájához vonultak a Várba, ahol csatlakoztak az ellenzéki politikusok kordonbontásához.

Itt dulakodás támadt a tiltakozók és a rendőrök között, mire végül könnygázt is bevetettek.

Az esetet a honlapján a rendőrség úgy kommentálta, hogy "a rendőrök az április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita Kolostornál tartott, be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján (a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére) alkalmaztak vegyi eszközt".

A hatóság honlapján kiemelte, hogy a könnygáz bevetése előtt a rendőrök többször is figyelmeztettek, hogy a tiltakozók lépjenek hátrébb, majd hozzátették, hogy a rendőrség "mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét eset kapcsán a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt". A közleményt azzal a kijelentéssel zárták, hogy 

a Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni!

Másként vélekedik a történtekről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben leszögezte, hogy

aránytalanul és jogszerűtlenül vetett be könnygázt a rendőrség a Miniszterelnökség előtt tüntetőkkel szemben.

Úgy ítélik meg, hogy a tüntetés békés volt, ezért nem kellett volna ezt a tömegoszlatási eszközt használni a diákokkal és a tanárokkal szemben.

Bármit is tapasztal azonban a rendőrség egy gyűlésen, azt csak a fokozatosság elvét tiszteletben tartó, arányos intézkedésekkel kezelheti, és nem spórolhatja meg a tüntetőkkel való kommunikációt. Ebből hétfő este egyik sem teljesült.

A TASZ ugyanis úgy emlékszik, hogy nem történt rendőri felszólítás a könnygáz alkalmazása előtt. Mivel a fizikai erővel próbálták elejét venni a kordonbontásnak, emiatt alakult ki a dulakodás. Igaz, ilyen helyzetben könnygázt lehetne alkalmazni, de a szervezet hozzátette, hogy a rendőrök azonban a védett kormányzati épületet kordonok nélkül is biztosíthatták volna, így elkerülhető lett volna a kialakult feszültség.

Összességében tehát a könnygáz alkalmazását aránytalannak és ezért jogszerűtlennek tartjuk, és az érintetteket segítjük abban, hogy panaszt tegyenek

- zárta közleményét a TASZ. Az ő értékítéletükhöz csatlakozik Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki a Facebook-oldalán videót tett közzé a rendőrségi akcióról, amelyet "gyermekvédelmi könnygáz"-nak nevezett el.

A kiemelt kép forrása: a Momentum Mozgalom Facebook-oldala