A rendőrség szokatlanul közleményben reagált a hétfői, Karmelita kolostornál végződő tüntetésen bevetett könnygáz-használattal kapcsolatos hírekre. Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk

hétfőn este a kormány által tanárok megregulázására íródott státusztörvény ellen tüntetők a miniszterelnök irodájához vonultak a Várba, ahol csatlakoztak az ellenzéki politikusok kordonbontásához.
Itt dulakodás támadt a tiltakozók és a rendőrök között, mire végül könnygázt is bevetettek.

Az esetet a honlapján a rendőrség úgy kommentálta, hogy "a rendőrök az április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita Kolostornál tartott, be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján (a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére) alkalmaztak vegyi eszközt".

A hatóság honlapján kiemelte, hogy a könnygáz bevetése előtt a rendőrök többször is figyelmeztettek, hogy a tiltakozók lépjenek hátrébb, majd hozzátették, hogy a rendőrség "mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét eset kapcsán a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt". A közleményt azzal a kijelentéssel zárták, hogy 

a Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni!

Másként vélekedik a történtekről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben leszögezte, hogy

aránytalanul és jogszerűtlenül vetett be könnygázt a rendőrség a Miniszterelnökség előtt tüntetőkkel szemben.

Úgy ítélik meg, hogy a tüntetés békés volt, ezért nem kellett volna ezt a tömegoszlatási eszközt használni a diákokkal és a tanárokkal szemben.

Bármit is tapasztal azonban a rendőrség egy gyűlésen, azt csak a fokozatosság elvét tiszteletben tartó, arányos intézkedésekkel kezelheti, és nem spórolhatja meg a tüntetőkkel való kommunikációt. Ebből hétfő este egyik sem teljesült.

A TASZ ugyanis úgy emlékszik, hogy nem történt rendőri felszólítás a könnygáz alkalmazása előtt. Mivel a fizikai erővel próbálták elejét venni a kordonbontásnak, emiatt alakult ki a dulakodás. Igaz, ilyen helyzetben könnygázt lehetne alkalmazni, de a szervezet hozzátette, hogy a rendőrök azonban a védett kormányzati épületet kordonok nélkül is biztosíthatták volna, így elkerülhető lett volna a kialakult feszültség.

Összességében tehát a könnygáz alkalmazását aránytalannak és ezért jogszerűtlennek tartjuk, és az érintetteket segítjük abban, hogy panaszt tegyenek

- zárta közleményét a TASZ. Az ő értékítéletükhöz csatlakozik Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki a Facebook-oldalán videót tett közzé a rendőrségi akcióról, amelyet "gyermekvédelmi könnygáz"-nak nevezett el.

A kiemelt kép forrása: a Momentum Mozgalom Facebook-oldala