Az „átvezénylésének” kérdése a leginkább vitatott elképzelés, hiszen a tervezetben az szerepel, hogy a munkáltatók, mint például a tankerületi központok, bármikor, tetszőlegesen megváltoztathatják a munkavégzés helyét, vagyis átirányíthatnak egy pedagógust egy másik intézménybe dolgozni. Erre most csak közös megegyezéssel van lehetőség, amit megszüntetnének. A PDSZ ügyvivője azt mondta, ezen annyit változtatna a kormány, hogy előírnák: amíg egy pedagógusnak alsó osztályos gyermeke van, addig nem lehetne „átvezényelhető”.

Sőt, újabb fontos pontban sikerült megállapodni, kivették a tervezetből azt a megalázó részt, hogy a pedagógusok otthoni számítógépeit, elektronikai eszközeit is ellenőrizhetik; ez már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik

– erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt a Népszavának. Sőt, arra is lesz megoldás, hogy töröljék azt a részt, hogy tanársztrájk esetén másik intézménybe küldjék a diá­kokat, továbbá elvetették azt is, hogy pályáztatás nélkül lehessen igazgatókat kinevezni az intézmények élére.

Nem változtatnának ugyanakkor például a tanárok kötelező óraszámain, és azt sem garantálnák törvényben, hogy egyeztetni kelljen a szakszervezetekkel, amíg a tagságuk nem fedi le a pedagógusok legalább tíz százalékát - írja a lap. 

Fotó: noÁr Facebook-oldala