A kormányhivataltól kérte Bomba Gábor a szekszárdi Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke, hogy mondja ki Posta Zoltán összeférhetetlenségét és mulasztásos jogsértését. Ács Rezső polgármester március 6-án munkaszerződést kötött Posta Zoltánnal polgármesteri titkári feladatok ellátására. Előző év június 12-én ugyanakkor a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságba (GVB) is megválasztatta nem képviselő bizottsági tagként.
Az önkormányzati törvény kimondja, hogy önkormányzati képviselő vagy bizottsági tag nem lehet egyúttal az önkormányzati hivatal alkalmazottja is, így Posta Zoltán esetében összeférhetetlenség áll fenn, amit neki 30 napon belül meg kellett volna szüntetnie. Ilyen esetben a közgyűlésnek kell kimondania az összeférhetetlenséget, ezért Bomba kezdeményezte ennek a napirendnek a felvételét a polgármesternél, azonban Ács Rezső ezt nem hajtotta végre, ezzel megakadályozta, hogy a közgyűlés jogszerűen járhasson el az ügyben.

Az önkormányzati frakcióvezető kérése ellenére először az aljegyző nem adott tájékoztatást, majd frakcióvezetői levelére válaszolva április 19-én a jegyző is arról tájékoztatta Bombát, hogy írásban felhívta Posta Zoltán figyelmét az összeférhetetlenségre, és kérte annak 30 napon belüli megszüntetését, de lemondását Posta Zoltán nem nyújtotta be határidőre.

Megállapította, hogy Posta Zoltán azóta mulasztásos törvénysértést követ el.

A jegyző felszólította a polgármestert, hogy a következő közgyűlésen vegye napirendre az összeférhetetlenség kimondásának ügyét. Megállapította azt is, hogy a polgármester sorozatos mulasztásai miatt sem a Pénzügyi, sem a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság szabályszerű működése nem biztosított, így hatásköreiket nem tudják gyakorolni. A polgármester április 21-én összehívta a közgyűlést, ám az összeférhetetlenségi ügyet nem vette napirendre.

Bomba Gábor véleménye szerint a fentiekből megállapítható, hogy Posta Zoltán és Ács Rezső törvényt sértett, amely állapot jelenleg is fennáll. Kérte ezért a Kormányhivatalt, hogy egyrészt állapítsa meg Posta Zoltán külsős bizottsági tag mulasztását a tekintetben, hogy 2023. április 5-ig az összeférhetetlenséget nem szüntette meg. Másrészt szintén állapítsa meg Ács Rezső polgármester mulasztását a tekintetben, hogy a 2023. április 27-re 2023. április 21. napján összehívott (következő) közgyűlés meghívójába napirendként nem vette fel az összeférhetetlenség megszüntetését. Állapítsa meg azt is, hogy a Gazdasági Bizottság szabályszerű működésének hiánya Posta Zoltán és Ács Rezső mulasztása miatt állt fenn. Továbbá intézkedjen a jogsértő állapot megszüntetéséről.

Kiemelt képünkön Ács Rezső reggelizik, forrása: Ács Rezső Facebook oldala