A világ legjobb fotóiról, a  "World Press Photo of the Year" pályázat eredményeiről már értesülhettek a frisshirek.hu olvasói ebben a cikkünkbenEzúttal "hazai vizekre evezünk".

Negyvenév sajtófotóinak legjobbjaiból készült egy kiváló válogatás,

amelyekből jubileumi kiállítást rendeztek Pécsett. Az "m21 Galéria" tárlata hétvégén fogadta először, és május 28-ig várja a látogatókat.

"Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói” című válogatás a Magyar Sajtófotó Pályázat anyagaiból készült összeállítás. Az ötlet gazdája és gondozója Szalay Zoltán, aki 1981-ben hozta létre az első kiállítást a sajtófotókból, és azóta is, harminc éven át számíthatnak rá az érdeklődők - tájékoztatta szerkesztőségünket a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Ez a tárlat jubileumi kiállítás, amely a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöksége ötlete alapján jött létre. A képek mindegyike pályázott a Magyar Sajtófotó Pályázat valamelyikén. Összesen 123 sajtófotós képei láthatóak a Zsolnay Negyedben.

A tárlat megvalósulásának támogatója a Capa Központ, kurátora és rendezője pedig Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, aki így fogalmazott:

Semmi nem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról.

Fotók: Tóth László