A Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) és a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együttműködve programsorozatot indít, amelynek lényege, hogy megvizsgálják, hogy lehetne megerősíteni a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezet és baloldali pártok közötti együttműködést.

A rendezvény délelőtt egy zártkörű szakmai megbeszéléssel kezdődött, ahol a résztvevők főként a nemzetközi tapasztalatokról és a szakszervezetek magyarországi helyzetéről egyeztettek.

A délutáni konferenciára bárki bemehetett, aki regisztrált, amire a tolmácsgépek kiosztása miatt volt szükség.

Harangozó Gábor az SZDI programigazgatója nyitotta meg az eseményt.

Véleményem szerint a Skandináv vagy Északi modell az, amelyik garantálni tudja, hogy jólétben egy szociális állam létre tudjon jönni. Ennek az alapja a szakszervezetek és a baloldali, szocdem pártok együttműködése. Az északi jóléti állakokban folyamatosan azért dolgoznak, hogy az embereknek a munkavállalóknak az élete jó legyen és ez a tendencia a jövő kihívásait is átvészelje.

Az MSZP részéről jelen volt a párt mindkét társelnöke, ezzel is hangsúlyozva, hogy a konferenciát kiemelten fontos eseménynek tartják.

Kunhalmi Ágnes elmondta: a jóléti északi államok más történelmi adottságokkal rendelkeznek, mint Magyarország. A NER rendszerében a szakszervezetek nem kapnak teret, ahogy az ellenzéki pártok sem, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a baloldal a szakszervezetekkel egymásra találjon.

A jelenlévők tapssal fejezték ki egyetértésüket, főként a beszéd azon részeiben, ahol az erős szakszervezetek fontosságáról beszélt a párt női társelnöke.

Komjáthi Imre, az MSZP férfi társelnöke kiemelte, hogy maga is a munka világából jött, és nem ismeretlen számára a szakszervezeti világ sem.

Az MSZP azt mondja, hogy nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk. Kellenek az erős szakszervezetek és ezekkel a szerveződésekkel az MSZP-nek együtt kell működni! Mindenben segítünk, amiben tudunk. Azért kell szociáldemokrata kormány, hogy a szakszervezetek véleménye számítson.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke arról beszélt, hogy kell a jó együttműködés, amit folyamatosan fejleszteni kell. Magyarország fejlődése tudja garantálni a jólétet, de ehhez meg kell becsülni a munkát és a dolgozókat.

Jan-Erik Støstad legfontosabb gondolata az volt, hogy elengedhetetlen hogy a szakszervezetek együtt dolgozzanak a pártokkal. Ez az alapja az északi modellnek. Ez az alapja a jóléti demokráciának.

Az eseményen több szakszervezet is képviseltette magát.

A felszólalók közül többen megfogalmazták, hogy a rendszerváltáskor ajándékba kaptuk a demokráciát, amit manapság folyamatosan nyírbálnak, egyre nehezebb helyzetbe hozva a demokráciát, a szakszervezeteket és a dolgozókat is.

Fotó: mszp.hu