Hétfőn reggel körülbelül 50 tüntető diák, pedagógus és parlamenti képviselő jelent meg a Belügyminisztérium Széchenyi téri bejárata előtt, ahol néma ülősztrájkba kezdtek - tudósított a helyszínről a Telex.

A tervezett státusztörvény elfogadása ellen tiltakoztak.

Az ellenzéki pártok részéről jelen voltak a Jobbik, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt és Párbeszéd-Zöldek vezető politikusai, de megtalálható volt a sztrájkolók között az a Varga Ferenc is, aki március elején ült át a Jobbikból a DK-ba.

A tüntetést nem jelentették be előre a rendőrségen, ezért a rendőrök háromnegyed nyolc körül minden résztvevőt igazoltattak. Egy rövid beszédet követően a tiltakozók el is hagyták a helyszínt.

A Telex tudósítója szerint a hangulat békés volt, amely reggel 7 órakor vette kezdetét. A Szent István Bazilika előtt gyülekezve vonultak át a Belügyminisztériumhoz. A megmozdulással a mai országszerte tartott tanársztrájkhoz csatlakoztak, amit  a közoktatásban és a szakképzésben dolgozók hirdettek meg - amelyről a frisshirek.hu-n is hírt adtunk. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) együttesen a munkabeszüntetéssel a státusztörvény bevezetése ellen küzdenek ezzel.

Délutánra a szakszervezetek tüntetést hirdettek, amellyel szintén a Belügyminisztérium épülete elé vonulnak majd.

A Telex cikkében emlékeztet, hogy az egyelőre még csak tervezetként létező státusztörvény szerint megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, csorbulnának a tantestületek jogai. A szakszervezetek, politikusok és közéleti szereplők azért ellenzik a javaslatot, mert azzal tovább rontanák a minőségi oktatás feltételeit, és a tanárhiány megszüntetésére is alkalmatlannak tartják. A közalkalmazotti jogviszony megvonásában és a sztrájkok további nehezítésében pedig csak a bosszút látják a már eddig szervezett tiltakozásokért.

A kiemelt kép forrása: Párbeszéd-Zöldek