Egy 14 éves diáklány és szülei kálváriájáról számolt be tényfeltáró cikkében a Telex.

A budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium egyik tanára ugyanis megcsókolta és többször fogdosta az érintett diákját.

Bár az iskolai kirándulást elkísérő buszsofőrök majd két tanár is jelezte az iskola vezetőségének, hogy a tanárral gond van, az iskola vezetősége azután sem függesztette fel és távolította el a tanárt, miután feljelentették őt. Az egyébként egyházi fenntartású gimnázium igazgatósága még a fenntartója elől is eltitkolta az esetet.

A kivizsgálást elvileg nehezíthette volna, hogy épp fenntartóváltáson esett át az intézmény, mert a Congregatio Jesu szerzetesrendtől és a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság veszi azt át, mégis a szülők úgy látják, hogy ha ez a váltás nem történt volna, talán a mai napig taníthatna a szeméremsértéssel megvádolt tanár.

Egyszerűen értetlenül állunk az egész előtt. Hogyan engedheti meg magának egy vezetőség, hogy ha zaklatás gyanúja is felmerül, akkor ott hagynak egy tanárt a diákok között?

- tette fel kétségbeesve a kérdést a Telexnek az érintett diák édesanyja, amikor elmesélte a történteket. Az akkor még 14 éves fiatal lány tisztelte a tanárt, ezért sem számolt be sokáig még a szüleinek sem az illetlen érintésekről és túlzott közvetlenségről, amely különleges viszony tavaly tavasszal kezdődött. Egy nyári erdélyi kirándulás kellett ahhoz, hogy az ügy - legalább pár felnőtt számára - kiderüljön. A csoportot szállító buszsofőrök jelezték több tanárnak, hogy az adott tanár gyanúsan viselkedik, mire két pedadógus foglalkozni kezdett az üggyel.

Az egyébként a gimnázium Őrangyal Mentálhigiénés Munkacsoportjába tartozó tanárok az iskola vezetőségének is beszámoltak az ügyről,

a belső vizsgálatban azonban "csak" az érintetteket nem kérdezték meg, sem a diákok, sem a szülők nem értesültek semmiről, és a vizsgálat nem is jutott semmire.

Az eljárást kezdeményező tanárok ebbe nem nyugodtak bele, hanem a rendőrséget is megkeresték, és feljelentést tettek, majd eredménytelen küzdelmük után felmondtak az iskolában. Bár már tavaly nyár óta hallott a vezetőség a történtekről, a korábbi fenntartó, a Congregatio Jesu csak idén februárban az érintett szülőktől értesült az esetről, akik azonnal szóltak az új fenntartónak, a bencéseknek. A Telex mindkét közösséget megkereste, akik közös válaszukban azt írták:

megrendülve állunk az előtt, hogy mindez megtörténhetett.

Pedig a rendőrség már tavaly nyáron kihallgatta a 14 éves diáklányt. A szülők csak ekkor értesültek a történtekről. A diáklány a hatóságnak részletesen beszámolt arról, mi zajlott közte és a tanára között.

Elmondta, hogy a tanár az iskolában fogdosta őt, a fenekéhez ért, és mindig nagyon közel állt hozzá, amikor beszélgettek. Aztán iskolán kívül a tanár többször megcsókolta, megölelte, és a közös osztálykiránduláson utalást tett arra, hogy Luca maradjon ott a szobájában. Azt is mondta neki, hogy őt nem érdekli a bíróság, mindent feladna a lányért

- számolt be a vallomásról a Telex. Mindezek után mindössze két hete függesztették fel a tanárt, de az iskola vezetősége még ekkor sem tájékoztatta sem a diákokat, sem a szülőket a történtekről, így azt beszélték, hogy csak jobb állás reményében távozik az érintett pedagógus.

A szülők elmondták a lapnak azt is, hogy lányukat nagyon megviselte ez az ügy.
Nekünk is nagyon nehéz volt, feltettük magunkban a kérdést, mit rontottuk el, vagy hogy lehetett volna másképp, és miért nem vettük észre. Lucának a történtek miatt pszichológushoz is kellet járnia.

A Telex megkereste a rendőrséget is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitánysága azt válaszolta, hogy feljelentés alapján szeméremsértés vétség gyanúja miatt folytat nyomozást. Múlt hét hétfőig a gyanúsított kihallgatása még nem történt meg, és a folyamatban lévő eljárás miatt további információkat nem közölhetnek.

A kiemelt kép forrása: Wikipédia