Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, a Pedagógusok Szakszervezete úgy véli, ha a parlament elfogadja a státusztörvényt, akkor megszűnne a tanári kar maradék autonómiája, napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is, ingyen lehet helyettesíteni 80 órában, szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki bármely intézménybe átvezényelhető.

Ezért április 21-én ismét tárgyalóasztalhoz ültek a köznevelésért felelős államtitkárság és a pedagógus-szakszervezetek képviselői, mely a PSZ szerint eredménytelen volt. Ennek folyományaként hirdetett a Pedagógusok Szakszervezte és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezte április 24-re országos sztrájkot, és ehhez csatlakoztak tizenhárman a Szekszárdi Baka István Általános Iskolában.

Tóth Eszter alsó tagozatos tanító, aki korábban már nyilatkozott lapunknak elmondta, hogy az oktatásban uralkodó áldatlan állapotok mellet az új státiusztörvény is hátráltatja azt, hogy a pedagógus pálya az elhivatott, tehetséges fiatalok számára vonzó legyen.

Néhány év múlva (4, esetleg 5) az idősebb generáció nyugdíjba megy, a pedagógus korfa pedig megmutatja, hogy nem lesz, aki tanítson!

Rendíthetetlenül hisszük azt, hogy a felelős magatartás most az, hogy kiállunk a változásokért!

- fogalmaztak a Baka tanárai. Bár a gördülő sztrájkban tizenhárman vettek csak részt, a közös fotóra sokkal többen álltak fel.

A szintén szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola tanárai is bekapcsolódtak az országos sztrájkba és kifejezték szolidaritásukat, felügyelet biztosítása mellett, az első négy tanórában.

Fotó: Baka István Általános Iskola tanárai által lapunknak beküldött fotó