A szudáni hadsereg szombati közleménye szerint – amit az MTI szemlézett – arról egyeztetnek, hogy katonai repülőgépek segítségével menekítenék ki az amerikai, brit, kínai és francia állampolgárokat, valamint diplomatákat az észak-afrikai országból, ahol második hete zajlanak fegyveres összecsapások a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között.

A washingtoni idő szerint szombat reggeli bejelentés szerint

a kimenekítés „órákon belül megkezdődhet”.

A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték – közölte a hadsereg.

Pénteken a hadsereggel szemben álló fegyveres csoport közölte, hogy hajlandó részlegesen hozzájárulni az ország repülőtereinek megnyitásához annak érdekében, hogy az országok légi úton evakuálhassák állampolgáraikat.

Korábban Szaúd-Arábia külügyminisztériuma saját és több „baráti” ország állampolgárainak sikeres evakuálását jelentette be. Jordánia szintén megkezdte állampolgárainak kimenekítését a Szudán keleti részén fekvő Port-Szudán kikötővároson keresztül.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök szombaton az ország egyik haditengerészeti egységét vezényelte Szudánba az ott rekedt vagy ott dolgozó dél-koreai állampolgárok kimentésére.

Lloyd Austin védelmi miniszter pénteken megerősítette, hogy

a héten a Pentagon előkészületeket tett egy esetleges evakuációra.

Korábbi közlések szerint katonákat és felszerelést küldött az Ádeni-öbölben fekvő Dzsibuti haditengerészeti támaszpontjára, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak amerikai diplomaták kimenekítéséhez.

A Fehér Ház ugyanakkor pénteken azt közölte, hogy egyelőre nem tervezik a Szudánban tartózkodó, becslések szerint 16 ezer amerikai állampolgár kimenekítését kormányzati koordinálással.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken még közleményben üdvözölte, hogy átmeneti tűzszünet született a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep idejére. A közlemény egyben sürgette, hogy a felek tárgyaljanak a béke helyreállításáról és hosszú távú tűzszünetről.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délelőtt jelentette be, hogy kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál. A magyarok várhatóan már vasárnap haza tudnak térni Budapestre.

Fotó: Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tűzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között az iszlám böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van. MTI/AP/Maheen S