Vadai Ágnes az MTI összefoglalója szerint azt mondta, hogy a kormány arra hivatkozva "adna menedéket" az orosz elnöknek, hogy még mindig nem hirdették ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát. Ennek kihirdetését tette volna lehetővé a DK határozati javaslata, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök "parancsára ma leszavaztak" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Vadai Ágnes kijelentette:

a magyar kormányfő "kiszolgálja Putyint, amikor tőle vesz méregdrágán orosz gázt". Orbán Viktort "Putyin és a profit érdekli, sem az ukrán gyerekek, sem a magyar polgárok megélhetése nem érdekli"

- tette hozzá.

Az EP-képviselők elvárnák, hogy Magyarországon is letartóztassák Vlagyimir Putyint

Égbekiáltó bűn, népirtás, a soához hasonló rémtettek – az Európai Parlament képviselői csaknem teljes egyetértésben, súlyos szavakkal ítélték el az ukrán gyerekek tömeges elrablását, Oroszországba szállítását, táborokban történő átnevelését és kikényszerített örökbefogadását a testület szerda délelőtti vitájában. Több felszólaló hangsúlyozta, hogy a történelem sajnálatosan megismétli önmagát.

Az Európai Parlament ma délelőtti ülésén a Fidesz-KDNP EP-képviselője, Gál Kinga úgy fogalmazott: "Háborús bűncselekmény nem maradhat kivizsgálatlanul és büntetlenül. Az igazságnak ki kell derülnie." A képviselő ezt az Ukrajnából erőszakkal deportált gyerekekről és az ICC elfogatóparancsáról szóló vitában mondta felszólalásában.

Ugyanebben a vitában felszólalt a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin, aki felszólította a fideszes képviselőt, hogy "győzze meg a magyar kormányt, hogy hajtsa végre az ICC elfogatóparancsát, ha erre szükség lesz."

Fotó: Vadai Ágnes Facebook-oldala