A rendőrségi vizsgálat során kiderült:
három, 11 és 12 év közötti gyerek randalírozott a Kolozsvár jelképének számító, az elmúlt években teljesen felújított és restaurált főtéri római katolikus templomban

- írta közleményében a Szent Mihály-plébánia vezetősége. Mivel kiskorúak, életkoruk miatt nem büntethetők, és a plébánia közlése szerint a szülőket sem lehet érdemben felelősségre vonni, a körülményeik azt nem teszik lehetővé.

A rendőrök a keresztelőmedence rézfedelét is megtalálták, melyet elvittek a templomból a gyerekek, miután megmosdottak a szentelt vízben és a templomban rohangáltak. Ezt a hulladékgyűjtő ponton, összetörve találták meg, és visszaszolgáltatták a plébániának. A kiskorú tolvajok mindössze pár lejt kaptak a tárgyért, ellenben annál több "bosszúságot és keserű órát" okoztak - írta a plébánia vezetősége.

Maradunk a reménnyel, hogy megőrizhetjük hatékonyan értékeinket, bemutatva csodálatra az érdeklődőknek, megóvva a romboló szándékú emberektől

- zárták a közleményt. László Attila főesperes, plébános az eset után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy szigorítják a frissen restaurált főtéri templom láthatóságát az ismétlődő lopások és a látogatók nem megfelelő viselkedése miatt. Elmondta: terveik szerint a templom és a tornya délelőtt és délután lesz látogatható néhány órára, a szentmisék alatt és ebédidőben bezárják a turisták előtt.

Az Európai Unió, valamint a magyar és a román állam támogatásával felújított Szent Mihály-plébániatemplomot tavaly augusztus 13-án szentelték meg.

Két hétre rá ismeretlenek betörtek és elvittek egy perselyt, másnap szintén betörési szándékkal vasrúddal megrongálták az egyik festett üvegablakot.

A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült, ez a legmagasabb templomtorony Erdélyben.

A kiemelt kép forrása: a kolozsvári Szent Mihály Plébánia Facebook-oldala