Sokan gondolnak úgy a zöldségevésre, mint a vegetáriánusok privilégiumára. Pedig a tavaszi vitaminbombákkal számtalan húsos finomságot is feldobhatunk, s ezért nemcsak szervezetünk lesz hálás, hanem – a tányéron feltűnő színkavalkád hatására – esztétikai érzékünk is.
Reggelire-vacsorára érdemes például bevetni a laktató, ugyanakkor
amelyet számtalan formában variálhatunk. Ráadásul a ropogós kenyérkéken még a gyerekek is szívesebben fogyasztják a zöldségeket.
Nincs más dolgunk, mint a kenyérszeleteket alul-felül megkenni vajjal vagy margarinnal, majd vékony szeletekben ráhelyezni a felvágottat vagy a kolbászkarikákat. Ezek tetejére kerül a füstölt sajt, hogy végül az egyszerű finomság a sütőben landoljon.
Csodás íz- és látványegyveleget képez például a kenyérkék tetején a retek-zöldhagyma-uborka kombináció. S hogy ez a mesterhármas mit tesz az egészségünkért?
A zöldhagyma a B vitamin több fajtáján kívül gazdag C-, H- és A-vitaminban, s ásványi anyag tartalmával is dobogós helyet foglal el az immunerősítő növények között. Ha gyakran iktatjuk be étrendünkbe,
s mivel felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, talán kissé lassabban is öregszünk.
A retek rostjainak köszönhetően szinte tapsikol a bélflóránk, ezenkívül kiváló vízhajtó,
A népgyógyászatban hatékonyan alkalmazták többek között köhögéscsillapításra.
A kígyóuborka K-vitamin, magnézium és kalcium tartalma miatt jelentős szerepet tölt be
Bővelkedik gyulladáscsökkentő flavonoidokban és az egészséges szívműködéshez elengedhetetlenül szükséges káliumban. Ha pedig reggel netán duzzadt szemmel ébrednénk, az uborkakarikák kozmetikumként is felhasználhatóak.