Sokan gondolnak úgy a zöldségevésre, mint a vegetáriánusok privilégiumára. Pedig a tavaszi vitaminbombákkal számtalan húsos finomságot is feldobhatunk, s ezért nemcsak szervezetünk lesz hálás, hanem – a tányéron feltűnő színkavalkád hatására – esztétikai érzékünk is.

Reggelire-vacsorára érdemes például bevetni a laktató, ugyanakkor

rövid elkészítési időt igénylő melegszendvicset,

amelyet számtalan formában variálhatunk. Ráadásul a ropogós kenyérkéken még a gyerekek is szívesebben fogyasztják a zöldségeket.

Nincs más dolgunk, mint a kenyérszeleteket alul-felül megkenni vajjal vagy margarinnal, majd vékony szeletekben ráhelyezni a felvágottat vagy a kolbászkarikákat. Ezek tetejére kerül a füstölt sajt, hogy végül az egyszerű finomság a sütőben landoljon.

A zöldségeket akkor érdemes rápakolni a kenyérszeletekre, miután már ropogósra pirulva kikerültek a sütőből, hiszen kár lenne a bennük lévő hasznos anyagokat hőkezeléssel semlegesíteni.

Csodás íz- és látványegyveleget képez például a kenyérkék tetején a retek-zöldhagyma-uborka kombináció. S hogy ez a mesterhármas mit tesz az egészségünkért?

A zöldhagyma a B vitamin több fajtáján kívül gazdag C-, H- és A-vitaminban, s ásványi anyag tartalmával is dobogós helyet foglal el az immunerősítő növények között. Ha gyakran iktatjuk be étrendünkbe,

nagyobb eséllyel kerüljük el a meghűléses betegségeket, jót teszünk szív- és érrendszerünknek,

s mivel felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, talán kissé lassabban is öregszünk.

A retek rostjainak köszönhetően szinte tapsikol a bélflóránk, ezenkívül kiváló vízhajtó,

antibakteriális hatása miatt pedig akár kezdődő légúti vagy húgyúti tünetek esetén is bevethetjük.

A népgyógyászatban hatékonyan alkalmazták többek között köhögéscsillapításra.

A kígyóuborka K-vitamin, magnézium és kalcium tartalma miatt jelentős szerepet tölt be

a csontok egészségének megőrzésében.

Bővelkedik gyulladáscsökkentő flavonoidokban és az egészséges szívműködéshez elengedhetetlenül szükséges káliumban. Ha pedig reggel netán duzzadt szemmel ébrednénk, az uborkakarikák kozmetikumként is felhasználhatóak.