Menczer Tamás az MTI beszámolója szerint azt hangsúlyozta, hogy

sokan beszélnek a környezetvédelemről, az igazán lényeges azonban az, kik azok, akik tesznek is érte.

Elmondta, hogy az országos településfásítási program mostani, harmadik körben 10 ezer főnél kisebb települések vehettek részt. A zsámbéki eseményen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rámutatott, hogy a klímaváltozással szemben cselekvéssel kell fellépni, ehhez járul hozzá minden egyes elültetett fa, hogy az élhető környezet, az egészségesebb levegő ne kiváltság legyen, hanem alapvetés mindenki számára.

A kormányszóvivő szerint egy nemzetről sokat elárul az, hogyan gondolkodik természeti kincseiről, hogyan őrzi meg azt a következő generációk számára, és ebben a tekintetben Magyarországnak nincs semmi szégyellnivalója.

Kiemelte, hogy Magyarországon 2 millió hektárt borít erdő, a kormány pedig az elmúlt években uniós összehasonlításban is példaértékű intézkedéseket tett ennek növelésére. Hozzátette, hogy a klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik célkitűzése az erdőborította területek arányának 27 százalékra növelése.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy az országfásítási program első két ütemében

  • 36 ezer fát ültettek el,
  • a harmadik ütemben pedig 450 településen 10 ezer fa elültetésére kerül sor,
  • így 2023 végére 1800 helyszínen összesen 46 ezer sorfát ültetnek el.

Emlékeztetett, hogy az újszülöttek erdeje kezdeményezés során minden újszülöttre legalább 10 elültetett fa esik majd, valamint arra is, hogy a 2021. évi Egy a természettel vadászati és természeti világkiállításra 22 állami erdőgazdaság területén 22 hektár emlékerdőt telepítettek. Horváth László, Zsámbék polgármestere elmondta, a város egy szép kezdeményezés nyertese. Megjegyezte, hogy

a fásítási programban való részvétel lehetőségére nyolc perc alatt csaptak le az ország települései.

Szólt arról is, hogy a jelenlegi önkormányzati ciklusban kiemelkedően fontos témakör a klímavédelem, és meg kell tudni szólítani a fiatalokat, akik továbbviszik ezt az ügyet. Petrik János, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy

az erdészek fontos feladata az erdőterületek megőrzése és növelése, mindezt a természet iránti alázattal, fenntarthatóan kell megvalósítani.

Hozzátette, hogy a parkerdő 65 ezer hektáros területet kezel, és évente 30 millió látogatói alkalmat regisztrál, ami az erdők ökoszisztémáját nagy mértékben igénybe veszi, erre is oda kell figyelniük. Kiemelte, hogy azok a fák, amelyeket ma ültetünk, gyermekeinket, unokáinkat szolgálják majd ki, és a természet iránti alázatot, a szakértelmet, tapasztalatot át kell adni a jövendő generációknak

Idén harmadik alkalommal jelentkezhettek a 10 ezer főnél kisebb települések az Agrárminisztérium településfásítási programjára.

A januárban indult igénylés során 13 fafajból, 10 ezer fa állt rendelkezésre, amelyből idén tavasszal és ősszel több mint 450 település zöldülhet. A sikeresen pályázó kistelepülések minimum 10 maximum 30 sorfát igényelhettek, például amerikai és ezüsthársat, fehér epret, hegyi és korai juhart, magas kőrist vagy puszta szilt. A belterületi ültetésre alkalmas, 10-14 centiméter törzskörméretű, fafajtól függően 2-5 méter magas, 3-4 éves földlabdás vagy konténeres sorfák kiszállítását a támasztókaróval, törzsvédő hálóval, valamint takarómulccsal együtt a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi. A program szakmai koordinátora az Országos Erdészeti Egyesület, amely egy helyi erdész szakember jelenlétét is biztosítja az ültetéseknél.

A kiemelt kép forrása: MTI / Kovács Attila