Ahogy arról korábban írtunk, Veszprém vármegyében is reneszánszát éli a medvehagyma; sokan szeretik maguk szedni a közeli erdőkben. A jellegzetes fokhagyma illatú növény közkedvelt – és bár a boltok polcain is megtalálható – sokan az erdőben szedik az ízletes leveleket.

A medvehagyma a kora tavasz jellegzetes növénye, általában március végén és április elején szokás szedni, mivel érdemes a virágzása előtt begyűjteni a leveleket. Azonban a helyi erdőkben lassan megjelennek a gyöngyvirágok is, a két növényt viszont nagyon könnyű összekeverni.

Fontos tudni, hogy amíg a medvehagyma közkedvelt fűszernövény, a gyöngyvirág mérgező! A mérgezés tünetei a hányás, hasmenés, kábultság, szívritmuszavarok és az ájulás. Közepes mennyiségű fogyasztása akár halálhoz is vezethet, így a tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A két növény lassan minden erdőben egyszerre fog megjelenni, így nagyon fontos, hogy a medvehagyma-szüret közben körültekintőek legyünk.

A veol.hu egyik olvasója is felhívta a lap figyelmét, és jelezte, hogy az ő kertjében már együtt nő a két növény, így biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan erdeinkben is egyszerre bukkannak fel.

Hogyan különböztethető meg a két növény?

Ami a legegyszerűbb és legbiztosabb különbség, az az illat. A medvehagyma minden növényi része erős fokhagyma illatú. A gyöngyvirág pedig csak erős virágillatot áraszt, azt is csak virágzás idején, így ez az egyik legbiztosabb támpont a két növényfaj megkülönböztetésére.

Ezen kívül a medvehagyma levele keskenyebb, kb 4 centis, a gyöngyvirágé szélesebb, akár 6-8 cm is lehet.

A medvehagymának tömött ernyőben nyílnak kis csillag alakú virágai, míg a gyöngyvirágnak a virágzati szárán sorakoznak csupor alakú virágai.

Ha nem biztos benne, hogy melyik növénnyel van dolga, inkább a bolti medvehagymát válassza étkezési célra.

Fotó: illusztráció / pixabay