Összesen 18 diák érkezett az ország minden pontjáról összesen 12 iskolából. Vári László, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum kancellárja azt emelte ki, hogy ők az egész ország legjobb mezőgazdasági gépésztechnikusai és bár ez egy verseny, de egyfajta seregszemle is. Emlékeztetett arra, hogy valójában hónapokkal ezelőtt az írásbeli vizsgával kezdődött a megmérettetés.

A kancellár bízik benne, hogy a tanulók amikor ránéznek egy gépre, már sejtik is mi a probléma, illetve amikor a feladatot megkapják, érezzék azt a jó érzést, hogy tudják a választ és jól felelnek. Azt kívánta, az izgalom az eredményesség felé hajtson mindenkit és sikeresen adjanak számot tudásukról.

Farkas Éva polgármester (Fidesz) szerint öröm és megtiszteltetés, hogy a makói iskola ad otthon ennek a versenynek. Úgy fogalmazott, szorgalom, kitartás, küzdőszellem kell hozzá és ezek jelen voltak Galamb Józsefben is, Makó híres szülöttében. Nem derogált neki az egyszerű munka sem, keresetéből eljutott a hőn áhíttt autókiállításra, majd a T-Modell konstruktőre lett.

Felidézte: annak idején, ennek az iskolának a vezetőjeként ő maga is részt vett hasonló verseny megszervezésében, a jelenlévő pedagógusokkal együtt és óriási munka volt.

Sokan azt a célt tűzték ki, hogy 70 százalék fölé kerüljenek, akinek ez sikerül, az technikusi bizonyítványt kap automatikusan – fogalmazott Horváth Zoltán, a helyszínt adó iskola igazgatója. Elmondta, a tanulók között sokszor 1-1 pont, pillanatnyi nüansz dönt, de aki itt van, az már büszke lehet magára.

Fotók: a szerző felvételei.