Több mint 20 éve tölt be köztereket és csarnokokat az Ez az a nap! közösségének hála az istendicsőítés
immáron nem csak Budapesten, hanem szerte az országban.

Az alulról szerveződő és ökumenikusan megszülető kezdeményezés alapítója és főszervezője László Viktor, aki a mostani, veszprémi alkalom köszöntőjében egyszerű önkéntesként mutatkozott be. Ez szépen jellemzi a rendezvény szellemiségét, ahol a szolgáló szeretet mindenek fölött való győzelmét hirdetik.

Nem keresztény családba születtem, fiatal üzletemberként és fotográfusként, 24 évesen fogadtam be Jézust a szívembe. Fontos volt számomra, hogy ne csak én üdvözüljek, hanem azon gondolkodtam, hogy az a csekély 90 százalék, aki nem hisz körülöttem, hogyan fogja megismerni az evangéliumot - hisz maguktól annyira nem szoktak bemenni a templomba és megtérni az emberek

- vallott személyes missziójáról László Viktor az Ez az a nap! Alapítvány 2022-es magazinjában. A töprengés végül arra vezette őt, hogy a zenén keresztül hirdetesse az örömhírt, és így született meg az a közösség, amely immáron minden évben több ezres dicsőítő alkalmakat szervez.

Már 2000-ben 25 ezren vettek részt a Felvonulást Jézusért nevű rendezvényükön,
amellyel az új évezred első pünkösdjén világszerte meghirdetett eseménysorozathoz csatlakoztak.

Attól fogva minden évben szerveztek valamilyen alkalmat, kezdetben szabadtéren, majd 2010-től egészen 2009-ig a Papp László Sportarénában. A koronavírus-járvány - ahogy millióknak a világban - összetörte arra az évre szóló terveiket, de nem adták fel a szolgálatot, hanem a szorongattatások közepette Reménység estéket hirdettek, és minden hétfőn online sugároztak dicsőítő alkalmakat. Nagy személyes jelenléttel megtartott eseményre 2022-ben nyílt ismét alkalom, amikor arra vettek bátorságot, hogy a Puskás Ferenc Stadiont töltsék meg.

Sikerült. És nem is akárhogy. A fővárosban arra a napra enyhült a forróság, mégsem most el a vihar a rendezvényt,

pedig tombolt azon a napon másutt. Viszont amikor az amerikai dicsőítő előadó, Michael W. Smith a Let it rain, Essen az eső című dalát énekelte, finoman és enyhén megeredtek az ég csatornái.

Michael W. Smith volt a veszprémi Ez az a nap! eseményének is a fővendége, de fellépett előtte még Oláh Gergő, a Hanna Projekt és az Új Forrás is. László Viktor pedig átkötéseiben beszámolt az elmúlt évekről és a jövőbeli tervekről, de tanított is, akárcsak Balogh Ádám prédikátor.

László háláját fejezte ki azért, hogy immáron egy vidéki nagyvárosban is zászlót bonthatott az Ez az a nap! amely az első ilyen alkalom, de messze nem az utolsó, mert csak pár hét, és Debrecenben folytatódik tovább a csarnokból felzúgó dicsőítés. Sőt idén az adriára is egy rendkívüli eseménnyel készülnek. Pulában, a Krisztus korabeli amfiteátrumban szeretnék dicsérni az Urat ott, ahol valaha a Római Birodalom üldözte a keresztényeket.

Az április 15-én szombaton megtartott rendezvény pedig bekerült a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programsorozat 13 kiemelt eseménye közé.
László Viktor ezzel a megtiszteltetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy
szeretnék, ha az Isten dicsőítése a kultúránk részévé válna, hiszen a keresztény dicsőítő és könnyűzenének angol nyelvterületen már külön elnevezése is van, a contemporary christian music, azaz a kortárs keresztény zene.

Balogh Ádám, a Naphegy Gyülekezet prédikátora a hitről beszélt. A veszprémi Ez az a nap! eseményének ugyanis a hit volt a címe és ezt az értéket állították a középpontba. A lelkész kiemelte, hogy a hit - a köznapi vélekedéssel ellentétben - épp nem a furcsa dolgok elfogadását jelenti, hanem

hinni azt jelenti, hogy kapcsolódni a valósághoz.

Az életünk minőségét a kapcsolataink határozzák meg, és a keresztény lelkület arra indít bennünket, hogy életünk forrásával Istennel és Jézussal is építsünk ki kapcsolatot, és ápoljuk azt mindennap. A kapcsolathoz pedig bizalomra és hűségre van szükség, amely szintén szorosan hozzátartoznak a hit fogalmához.

Az esemény kitüntetett pillanata volt, amikor számos keresztény felekezet vezető pásztora a színpadon közösen imádkozott a városért, a közösségért és az országért, köztük Udvardy György katolikus veszprémi érsek, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke is, de számos kisebb keresztény egyház lelkésze is. Az ilyen alkalmakon pillanatokra jelenvalóvá válik a megosztottság ellenére is az egyház egysége.

A kiemelt kép forrása: az Ez az a nap! Facebook-oldala