Mint írják, a vállalkozás következő fejezetét a tényleges hegymászótevékenység kezdete, valamint a hegyen történő további akklimatizáció jelenti:

ezalatt, várhatóan a következő 3-4 hét során a hegymászó hozzászoktatja szervezetét a 7-8000 méteres magasságban jellemző légnyomásváltozáshoz,

így a ritka levegőhöz, valamint a további mászáshoz és táborozáshoz szükséges felszerelést szállít fel a hegyre; mindezt önállóan, csakis saját erejére támaszkodva - olvasható a Kyocera Everest Expedíció 2023 szervezői által kedden MTI-hez eljuttatott közleményben.

Suhajda Szilárd március 23-án indult Magyarországról Nepálba,

hogy a Himalája hegységrendszerének - egyben Földünk - legmagasabb hegycsúcsára tiszta módszerekkel, mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül kíséreljen meg feljutni.

A Himalája legmagasabb, 8848 méteres csúcsát magyar állampolgár így még soha nem érte el.

A tájékoztatás szerint a legelső palack nélküli megmászás a világhírű páros, Reinhold Messner és Peter Habeler nevéhez fűződik.

1978-ig a szakma és a tudomány úgy vélte, hogy ez egy lehetetlen feladat.

Az azóta eltelt 45 év során a Mount Everest csúcsát elérők alig 2 százaléka jutott fel palack nélkül a legmagasabb pontra. Ez világszinten alig több mint 200 megmászást jelent, de jellemzően ezen mászókat is serpa teherhordók vagy komoly háttércsapat segítették.

Suhajda Szilárd önálló, független mászóként mozog majd a hegyen, minden felszerelését saját maga szállítja, magaslati táborait egyedül építi ki, és az alaptábor fölött semmilyen egyéb erőforrást, más expedíciók táborait, vagy az előretolt alaptábor szolgáltatásait nem veszi igénybe. A kritikus szakaszokon kihelyezett úgynevezett fix köteleket használja, így tudja magát biztosítani, s ezáltal tud egyedül mozogni az útvonalon - írják.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, várhatóan május második felében kerülhet sor - áll az összegzésben.

A kiemelt kép forrása: a Global-Union Facebook-oldala