Ma globális léptékben alakul ki egy új pogányság, amely emberi származékok imádatán alapul – a haladás, a tudomány, a technológia imádatán. Nem az egyik, a másik és a harmadik dolog tiszteletéről beszélek, hanem az istenítésükről... Mi legyen az Orosz Ortodox Egyház válasza, és Oroszország válasza? Az, amit már most is adunk: nem értünk egyet az emberi civilizációnak ezzel az irányával!

– mondta a pátriárka.

Hozzátette, hogy

Oroszországnak minden joga megvan az egyet nem értéshez, mert – mint mondta –, „abban az országban éltünk, amely a történelemben elsőként deklarálta, hogy az ateizmus az ideológiája... és tudjuk, mi lett a vége”.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz lakossághoz intézett húsvéti üzenetében méltatta az orosz ortodox egyháznak és más keresztény felekezeteknek a történelmi és kulturális örökség megőrzése, a kulcsfontosságú társadalmi problémák megoldása, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, a vallások és nemzetek közötti kapcsolatok harmonizálása érdekében tett erőfeszítéseit.

Az egyház mindig is együtt élt a néppel, osztozott vele örömben-nehézségben. És ma, a súlyos kihívások körülményei között aktívan részt vesz az irgalmasság és a szeretet ügyeiben, segít az embereknek abban, hogy szilárd lelki alapokra találjanak

– írta Putyin.

Fotó: Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája ortodox húsvéti istentiszteletet tart a moszkvai Megváltó Jézus-székesegyházban a 2023. április 16-ra virradó éjjel. A görögkeleti egyházak a Juliánus-naptár szerint számolják ki, mikor van a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap, ezért az ortodox húsvét többnyire nem esik egybe a katolikusok és protestánsok feltámadási ünnepével. MTI/EPA/Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának sajtószolgálata