Az Európai Unió tagállamainak egyoldalú kereskedelmi intézkedései elfogadhatatlanok

– jelentette ki vasárnap a Reutersnek az Európai Bizottság szóvivője.

Amint arról korábban már lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt: a helyi mezőgazdasági ágazat védelmére hivatkozva Lengyelország után Magyarország is bejelentette, hogy importtilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékekre.

Tudomásunk van Lengyelország és Magyarország bejelentéseiről az Ukrajnából származó gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalának tilalmáról. Fontos hangsúlyozni, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú lépések nem elfogadhatóak. Ilyen kihívásokkal teli időszakban alapvető fontosságú az EU-n belüli valamennyi döntés összehangolása

– áll a Bizottság közleményében, amit a Telex szemlézett.

A lap cikkében arra emlékeztetett, hogy Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, ám az orosz támadás miatt termőföldjeinek egy része orosz ellenőrzés alá került, a másik részét pedig a harcok miatt nem lehetett betakarítani.

A raktáron lévő gabonakészleteket pedig az orosz tengeri blokád miatt nem lehetett exportálni, ami – miután a szankciók következtében az orosz gabona egy része is kiesett a világpiacról – érezhető drágulást hozott a búzára és így a kenyérre is, elsősorban azokban a harmadik világbeli országokban, amelyek az ukrán gabona felvevőpiacai voltak.

Később, török közreműködéssel sikerült részlegesen ukrán búzákkal megrakott hajókat útnak indítani a Fekete-tengeren, ám az ukrán gabona egy része így sem a korábbi célországokban, hanem Európában kötött ki.

Nagy István agrárminiszter korábban azt közölte, hogy a jelenlegi hazai piaci folyamatok folytatódása komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaságnak, ezért „rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.”

Hozzátette, hogy az ukrán termékek az olcsó termelés, az EU-ban meg nem engedett gyakorlatok, a vámmentesség és a szabad kereskedelmi lehetőségek miatt jól jártak, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

Magyarország korlátozása átmeneti, 2023. június 30-ig tart. Ebben az időszakban a kormány tartós megoldásra és uniós intézkedések meghozatalára számít, valamint az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Illusztrációs fotó: Pixabay