Szijjártó Péter kedden Moszkvában tárgyalta paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval. A miniszter szerint ezzel válhat lehetővé az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása.

„A paksi beruházásról szóló szerződések most már több mint kilenc éve köttettek. Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani”

–mondta Szijjártó a 444 cikke szerint.

A miniszter hozzátette, hogy a feleknek sikerült megegyezniük a kivitelezési és finanszírozási szerződés módosításának mikéntjéről. Szijjártó elmondta, hogy ezután a szerződés új szövege benyújtásra kerül  majd az Európia Bizottsághoz.

„A rezsicsökkentés fenntartása, a hosszú távú energiaellátásunk biztonsága tekintetében Paks, az új paksi blokkok egyszerűen nélkülözhetetlenek, ezért azt reméljük, hogy a kivitelezési és a finanszírozási szerződésmódosítást az Európai Bizottság gyorsan jóvá fogja hagyni, hogy tudjunk haladni tovább ezzel a beruházással” –

mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy közben az úgynevezett résfal-monitoring tesztekkel is végeztek, amelyek eredményeit hamarosan benyújtják az Országos Atomenergiai Hivatalhoz.

A miniszter ezután arról is beszélt, hogy az erőmű tervezése is nagy erőkkel halad előre. Az egyik hatos blokk talaj kitermeléséről szóló tervek például már majdnem a végső stádiumban vannak.

Kép: Wikimedia Commons