Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, az Agrárminisztárium keresi Magyarország legszebb erdejét és a Tolna vármegyei Gyulaj Erdészeti és és Vadászati Zrt. után a Gemenc Erdő és Vadgazdaság Zrt.-hez tartozó erdők is versenybe szállnak.

Eme varázslatos helyek szélesebb körben való megismeréséhez most olvasóink is hozzájárulhatnak. Az Ön kezében is van a döntés, hogy ország-világ megismerhesse a Tolna és Bács-Kiskun vármegyékhez tartozó erdőket és rangos elismerésben részesülhessünk egy kicsit mi is. A versenyben lévő helyeket részletesen bemutatjuk és a link, melyre kattintva leadhatja voksát: 

A Pörbölyi Titán. Gigantikus fák rengetegének is nevezhetjük a Gemenci erdőt. Magyarország legnagyobb, 12 méter törzskerületű fája a közel száz éves csomoros fekete nyár a Móric-Duna partján áll és a tudatos erdőgazdálkodás szép példája.

A festői szépségű, Szekszárd melletti parkerdőben található a Gemenc Zrt. néhány éves fejlesztése, a Sötétvölgyi Szabadidőközpont. A tó délkeleti sarkánál található ligetben kisebb-nagyobb családi összejövetelekre, közös piknikezésre, beszélgetésre alkalmas park várja a természetet kedvelőket, ahol szabadtéri tűzrakó helyek, padok, asztalok biztosítják a nem mindennapi hangulatot.

Az Alsó-Duna vidékén, néhány hektárnyi területen legendás történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhely található: a Karapancsa Kastély és Major. Mellék- és holtágakkal szabdalt világ ez, Hercegszántó közelében. Karapancsa nemcsak a Gemenc Zrt. most is működő erdő- és vadgazdálkodási bázisa, hanem két kastély és egy egyedi történelmi díszkert helyszíne, valamint a környéken 1986-ban elejtett világrekord karapancsai trófea névadója is.

A gemenci gímszarvasokat bőgési időszakukban az erdő orgonáinak hívják. A Bati-kereszt kilátó pedig egyedi panorámája nemcsak a Szekszárdi borvidék hangulatos táját foglalja magába, hanem jó időben a Duna vonalában húzódó Gemenci erdőtől egészen a Kelet-Mecsekig tekinthet a szemlélődő.

Fotó: Gemenc Zrt.