Az infláció letörése érdekében fogyasztóvédelmi intézkedésekről egyeztetett Varga Judit és Nagy Márton, közölte az Igazságügyi Minisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az MTI-vel kedden.

A két tárca közös sajtóközleményében kiemelték a kormány a családok és a gazdaság megvédése érdekében már 20 intézkedésről döntött annak érdekében, hogy letörje és év végig egy számjegyűre csökkentse az infláció mértékét. Ezen intézkedések részeként többek közt bevezette a kamatstopot, az élelmiszerár-stopot, és megvédte a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

Azt írták:

A szankciós infláció elleni vakcina működik, a kormányzati várakozásnak megfelelően januárban már tetőzött a mértéke, azt követően pedig megindult a csökkenés.

Hozzátették: annak érdekében, hogy az infláció csökkenésének folyamata minél erőteljesebb, minél jelentősebb lehessen, minden lehetséges eszközt meg kell ragadni. 

Ezért a Gazdasági Versenyhivatal a kormányzattal közösen online árfigyelő rendszert hoz létre, amely hozzájárul a piaci verseny fokozásához, és megakadályozza a túlárazást.

Varga Judit igazságügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter személyes megbeszélést folytatott. A közlemény szerint megállapították, hogy a jelenleg is zajló, többek közt a hatósági árszabályozás alá eső termékek kínálatát érintő fogyasztóvédelmi ellenőrzések mellett új, a fogyasztók érdekeit szolgáló intézkedések kialakítása szükséges, amelyek hozzájárulnak a transzparencia és a piaci verseny további növeléséhez.

Ennek érdekében

olyan fogyasztóvédelmi adatbázis jön létre, amely célzottan figyeli a termékek árváltozását, és segíti a fogyasztókat abban, hogy a legolcsóbb terméket vásárolhassák meg. A lakosság, a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció

– közölte a két minisztérium.