A frisshirek.hu is megírta, hogy a Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint különböző közösségi platformokon a világban elkövetett iskolai lövöldözések iránti szimpátiájának adott hangot, lőfegyvert használókról, fegyveres konfliktusokról, bűnözőkről posztolt, és kifejezte azt a vágyát, hogy maga is fegyvert használhasson.

A fiatal az üzenetváltások során kilátásba helyezte az általa méltatott lövöldözésekhez hasonló cselekmény végrehajtását tájékoztatta – a Miskolci Törvényszék vasárnap az MTI-t.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a fiatalkorú gyanúsított cselekménye emberölés előkészülete bűntettének megállapítására alkalmas.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, elrejtésével, esetleg szabadlábon lévő társaival összebeszélne, őket az eljárásról tájékoztatná. Fennáll annak a veszélye is, hogy a cselekményt folytatná vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné – írták.

A Blikk információi szerint a nevelőintézetben történt az öngyilkossági kísérlet. Lepedőket font össze, majd a radiátorhoz kötve felakasztotta magát, de a felügyelők ezt időben észlelték, levágták a kötélről és kórházba szállították. A cikkben nem szerepel, hogy az eseményt valamilyen hivatalos szerv megerősítette volna.

A rendőrség felhívja a fiatalok figyelmét, hogy az interneten bármely közösségi oldal, még ha zártnak tűnik is, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, egy szónak vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek.

„A magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek, a világ bűnügyi tapasztalatai alapján nem engedhető meg az, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön" - fogalmaztak.

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén, a tragikus végkifejlet megelőzése érdekében haladéktalanul megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket.

A közleményben azt kérték: aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély-szolgálattal. Aki pedig a környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, jelezze a hatóságoknak.