A lap az EU-s források felhasználásáért felelős miniszter szavai alapján azt írta, hogy amennyiben kompromisszum születik, a témáról szóló törvény már április második felében az Országgyűlés elé kerülhet. Ebben az esetben az alapítványi fenntartású egyetemek is megszakítás nélkül vehetnének részt az Erasmus-programokban.

Navracsics arról is beszélt, hogy világos szabályok kellenek abban a tekintetben, hogy mely pozíciók összeférhetetlenek a kuratóriumi tagsággal, és melyek nem. Jelenleg egyébként a miniszterekre, államtitkárokra, a kormányfő politikai igazgatójára, a kormánybiztosokra és az országgyűlési képviselőkre vonatkozik a tiltás, az európai parlamenti képviselőkre, és a városvezetőkre nem. A közigazgatásban irányítási pozíciót beöltők státuszát azonban még tisztázni kell.

Navracsics rugalmasságot mutatott abban a kérdésben, hogy meghosszabbítható legyen-e a kuratóriumi tagság, illetve abban is, hogy hány évre szólhat. Szerinte ezeken az ügyeken nem múlhat az alku. Ezekben a kérdésekben tehát a felek már megegyeztek. Nyitott kérdések azonban még vannak.

Navracsics összességében optimistán nyilatkozott. Szerinte már a hónap második felében a Parlament elé kerülhet a konfliktust tisztázó új törvény. A miniszter emellett abbéli reményét is kifejezte, hogy ezzel párhuzamosan a jogállamisági eljárás is lezárul, így nyárra minden brüsszeli vita megoldódhat.

A kuratóriumok ügyéről egyébként már korábban is írtunk, Navracsics már akkor is optimista volt. 

Fotó: Navracsics Tibor Facebook-oldala