Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Építési és Közlekedési Minisztérium által felügyelt Magyar Közút Nonprofit Zrt. nemrég zárta le a 2022-23-as téli üzemeltetési időszakát, így megnyílt a lehetőség, hogy újra az útfelújítások legyenek a középpontban. 

Íme, a márciusban induló, illetve folytatódó beruházások közül a három legnagyobb értékű:

  1. A leghosszabb szakaszon, 16 kilométeren a Csongrád-Csanád vármegyei 4405-ös. Derekegyház-Nagymágocs-Székkutas összekötő út újul meg. A hazai finanszírozású Kiemelt Társadalmi Igények Program keretében valósulhat meg, több mint 12 milliárd forint értékben.
  2. A Békés és Csongrád-Csanád vármegyét is érintő 4406-os Orosháza-Szentes összekötő utat 13,2 kilométeren korszerűsítik. Ennek – 9 milliárd forintot meghaladó – költségét is a fent említett program fedezi. 
  3. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bodrogkeresztúr-Tokaj összekötő út közel 6,4 kilométeres szakaszának felújítása – amely Bodrogkisfaludot, Bodrogkeresztúrt és Tokajt is érinti – 1,6 milliárd forintba kerül.

A közútkezelő társaság szerdán arról tájékoztatta a frisshirek.hu-t, hogy a folyamatban lévők mellett a Magyar Közút az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából további útfelújítási projektek és programok előkészítésén is dolgozik, hogy ha újabb források nyílnak meg, akkor a lehető leghamarabb indulhassanak el újabb, teljes körű felújítási munkák az állami közúthálózaton.

Az útfelújítások mellett a Magyar Közút a mérnökségein keresztül folyamatosan, előre meghatározott sorrend alapján végzi országszerte a kezelésébe tartozó szakaszokon a kátyúzási munkákat is, immár tartósabb melegaszfaltos technológiával.

A közútkezelő vállalat a javítással, felújítással érintett szakaszokon fokozott figyelmet és a kihelyezett forgalom- és sebességkorlátozások betartását kéri a közlekedőktől.

Ajánlott még indulás előtt tájékozódni a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használni a sofőröknek, hogy megtervezhessék az optimális útvonalat. 

A szakemberek a közlekedők türelmét és megértését kérik a javítási, felújítási munkák idejére, elvégre – mint fogalmaztak – „a beavatkozásokat az ő érdekükben végzik el”.

Illusztrációs fotó: Facebook/Magyar Közút Nonprofit Zrt.