Az NVB székháza előtt megtartott fáklyás demonstráción az ellen tiltakoztak, hogy az NVB nem engedélyezte, az LMP szerint a Fidesz politikai akaratát végrehajtva, az akkumulátorgyárak létesítéséről szóló népszavazás kiírását - számolt be a történtekről az MTI.

Magyarországot akkumulátor gyarmattá akarják tenni és teszik ezt úgy, hogy a társadalom többsége elutasítja ezt a politikát

- hangoztatta a demonstráción Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese. Az LMP népszavazási kezdeményezésének elutasításakor nem jogszabályok szerint jártak el, hanem politikai akarat érvényesült - mondta a politikus.

A Fidesz tudja, hogy kisebbségben van, ezért nem akarják ezt a vitát nyíltan lefolytatni

- tette hozzá. Úgy vélekedett, a Fidesz az energia- a klíma- és a vízválság közepén kiárusítja az ország természeti kincseit a profitéhes tőkének, ezzel pedig még inkább ki leszünk szolgáltatva a keleti és a nyugati nagytőkének egyaránt.

Ám a többség győzedelmeskedni fog, mert ez a küzdelem az ország jövőjéről szól

- mondta Kanász-Nagy Máté. Suszter András, a Védegylet tagja bejelentette, hogy az LMP-vel közösen keresetet nyújtottak be a debreceni akkumulátorgyár építési engedélyének megsemmisítése érdekében. A Védegylet szerint ugyanis a környezeti hatástanulmányok nem megfelelőek, nem adnak választ arra, hogy a gyár milyen hatással lesz a felszín alatti vizekre, illetve a klímaváltozásra - ismertette.

Pap Dániel, az Extinction Rebellion környezetvédő mozgalom aktivistája azon véleményének adott hangot, hogy a kormányokat egyáltalán nem érdekli a környezetvédelem. A kapitalizmus a környezet kizsákmányolására épül, ezért az emberiség kihalása elkerülhetetlen - fűzte hozzá. Közös ügyünk a nagyipari akkumulátorgyártás visszaszorítása - mondta a szónok.

A kiemelt kép forrása: MTI / Máthé Zoltán