A németek fokozatosan csökkentik országukban az energiafogyasztását 2030-ig. A tervek szerint 26,5 százalékkal fognak kevesebb áramot használni mind a magán-, mind pedig az állami szférában a 2008-as adatokhoz képest.

A terv nem pusztába kiáltott szó, hanem egy törvénytervezet.

Amióta az orosz szankciók miatt energiaválság lépett fel a kontinensen, Németország aktív intézkedésekkel szorgalmazza az energiatakarékosságot.

Az elmúlt évben a német kormány 20 százalékos energiacsökkentést írt elő az országban, ennek érdekében még a magánuszodák fűtése is tiltott volt, valamint a home office munkarendet szorgalmazták.

Előtte, 2020-ig bezárólag csupán 6 százaléknyi energia-megtakarítása volt az országnak - írja az euronews.com.

Még ebben a hónapban el kell, hogy fogadja a német kabinet az energia-megtakarítás előírásáról szóló törvényt, amely alapján minden szektornak (beleértve a magán-és közszférát egyaránt)

26,5 százalékkal lesz kötelező csökkentenie az energiafogyasztását

a 2008-as számokhoz képest.

Meg kell alkotni a hosszú távú energiagazdálkodási rendszereket azoknál a cégeknél, ahol nagy mennyiségű energiahasználatra van szükség.

A kormány részére 45 TWh megtakarítást ír elő a törvénytervezet.

A német kormányon kívül szabályozzák a szövetségi államok együttesen felhasználható energiamennyiségét is, ennek 5 terrawatt-órával kell csökkennie évente. Ilyen tervek megvalósulásával elérhető, hogy

Németország a nettó nulla célt elérje 2045-re.

A németek elősegítették a megújuló energiaforrásokkal működő projektek megvalósulását,

többek között a nap-és szélenergia-ipart. A napenergia-piacon nekik van az EU-ban a legmagasabbra tűzött céljuk ezen a téren 2030-ra: arra törekednek, hogy a megújuló energiaforrások 80 százalékban legyenek meghatározóak.

Fotó: pixabay.com