Ács Rezső, Szekszárd megyei jogú városának polgármestere felháborodottan fordult követői felé, melyben mondanivalóját azzal kezdte, hogy 2022 novemberében az időközi választáson a szekszárdiak szavaztak, és az építő többségnek adtak mandátumot - melyel Szollár Zoltán és a Fidesz győzelmére utalt

2023. július 1-jétől új jogszabály alapján működik a Hulladékszállítás. Ez alapjaiban változtathatja meg a 100%-ban Szekszárd köztulajdonában álló Alisca Terra Nkft. jövőbeni sorsát - írja Ács.

Rámutatott, hogy a város tulajdonában álló cég élére a Közgyűlés a piacon konkurenssé váló társaság vezérigazgatóját nevezte ki, ezzel nem a szekszárdi társaság érdekét képviselte. A döntés megváltoztatása érdekében kérte a Közgyűlést, hogy módosítsa korábbi véleményét. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem ez történt.

A két oldal összefogásával ezt a kísérletemet meghiúsították. A Közgyűlés néhány további – „a szekszárdi Fidesz” által kezdeményezett csütörtökön meghozott – döntésével próbálja a szekszárdiak érdekeit képviselő lépéseket ellehetetleníteni. A döntésekkel kapcsolatban éltem a jogszabályban biztosított polgármesteri vétó lehetőségével és a Tolna Vármegyei Kormányhivatalnál törvényességi kontrollt kezdeményeztem. Ezen ügyekben 15 napon belül rendkívüli Közgyűlés összehívását kezdeményezem, ahol számítok a korábbi döntéseik visszavonására - nyomatékosította a polgármester.

Lapunk, a frisshirek.hu megkérdezte az Éljen Szekszárd egyik képviselőjét is a történtekről, aki elmondta, hogy

az ügy elég zavaros. Ács Rezső a saját előterjesztését támadta meg, ezért kellett március 16-án megismételni a közgyűlést, most meg a Fidesz frakcióét, akiket gyakorlatilag "lebirkázott".

A hulladéktörvény módosítása értelmében ettől a dátumtól koncessziós rendszer lép működésbe. Az új szisztéma számos elemében érinti a hulladékgazdálkodás és a gyártói felelősség szabályait.

Az új szisztéma egy minden eddiginél kiterjedtebb állami szerepvállalást és szigorúbb szankciórendszert intézményesít a hulladékgazdálkodás terén - írja a Jogkövető.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény július 1-étől hatályos módosítása szerint a koncesszió alá tartozó hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység (települési hulladék gyűjtése és átadása), illetve a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység (kiterjesztett gyártói felelősség [EPR], visszaváltási kötelezettség alá tartozó termékek hulladékainak gyűjtése és átadása) elvégzése

a következő 35 évben a MOL Nyrt. mint koncesszor feladata lesz. (a visszaváltási kötelezettség 2024. január 1-től)
A felsorolt termékek elkülönített gyűjtése, válogatása, kezelésre átadásra alvállalkozói rendszerben történik majd meg. E rendszerbe kerülnek a gazdálkodó szervezetek elkülönítetten gyűjtött, háztartásihoz hasonló (kommunális) hulladékai is. 2023. július 1-től az ilyen hulladékokat csak az intézményi alvállalkozónak lehet átadni.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység körébe a törvény definíciója szerint a háztartásokban képződő vegyes és elkülönítetten gyűjtött hulladék tartozik, beleértve a lomhulladékot is.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: unsplash.com