„Egy éve volt az országgyűlési választás. Vajon a Holdról is látszik a magyar egészségügy katasztrofális helyzete?”

– a fenti mondatokkal kezdte április 3-án, hétfőn a napirend utáni felszólalását a Parlamentben Balassa Péter, a Jobbik – Konzervatívok országgyűlési képviselője.

A képviselő emellett kitért az új egészségügyi törvény kedvezőtlen hatásaira, valamint az ügyeleti rendszer átalakítása okozta problémákra is.

Az ajkaiszo.hu megírta, hogy Balassa Péter felszólalásában kifejtette, miközben a Kormány a Magyar Orvosi Kamarával vívja az etikusnak egyáltalán nem nevezhető csatáját, az új egészségügyi törvény már országszerte érezteti kedvezőtlen hatását. Ilyen többek között a centralizáció és az ebből adódó átvezényelhetőség, az ügyeleti rendszer átszervezéséből adódó problémák, valamint a kórházi osztályok „ideiglenes” bezárása.

Emlékeztette a padsorokban ülőket a tapolcai kórház aktív ágyainak megszüntetésére, amely később óriási leterheltséget jelentett az ajkai kórháznak és a mentőknek (megnövekedett futásidő) egyaránt. A tapolcai kórház megcsonkításával ugyanis a 24 órán belül otthonukba bocsátható betegeket is Ajkára kellett szállítani, miközben a megnövekedett betegforgalom ellenére Ajkán sem lett több a szakember.

Felszólalását azzal folytatta, hogy az évek alatt bebizonyosodott, a tapolcai kórház 15 aktív ágyának megszüntetése a térség közel 70 ezer fős ellátási körét érintően kifejezetten rossz döntésnek bizonyult, amit tetézett az elmúlt hetek újabb katasztrofális döntése: az ajkai Magyar Imre Kórház sürgősségi osztályának ideiglenes bezárása.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azzal indokolta a döntést, hogy nem megfelelőek a személyi feltételei az osztály működésének.

Döntésével ellehetetlenítette az sürgősségi osztály működését és átadta az irányító szerepet egy alacsonyabb szinten működő, finanszírozás nélküli „betegosztályozónak”.

A döntés óriási felháborodást váltott ki a dolgozók és a környéken élők körében egyaránt, amit bizonyít, hogy a helyiek szimpátia tüntetést szerveztek, ahol kórházi dolgozók is felszólaltak. A nyomásgyakorlás a jelek szerint célt ért, ugyanis április 1-től újraindult az ajkai SBO. Információk szerint az előírt személyi feltételek továbbra sem biztosítottak (azaz állítólag nem jelentkezett az elmúlt hetekben több orvos és szakdolgozó), hanem valószínűsíthető, hogy kórházon belüli „sakkozással”, átcsoportosítással orvosolják a szakemberhiányt, ami jelentheti azt is, hogy az SBO-n dolgozó orvos ügyeleti időben más osztályra is besegít.

A fentiek gondolatok után Balassa Péter nyomatékosította, hogy az ajkai SBO újranyitásának valamennyien nagyon örülnek, azonban egyre több olyan hangot hallani, hogy ez csak a kezdet, ugyanis a veszprémi, mint centrumkórház mellett a pápai kórház élvez prioritást Veszprém vármegyében, melynek az ajkai kórház lehet az áldozata, ami azt jelenti, hogy folyamatos bizonytalanság mellett kénytelenek dolgozni az intézményben.

Fotó: Magyar Imre Kórház Facebook-oldal