Orpo neve ismerős lehet a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) küzdelmes szakítását követők számára-írja a 444. 2018 novemberében ugyanis a párt Helsinkiben tartotta jelöltállító kongresszusát. Itt szavazott a Néppárt arról, hogy ki legyen a jelöltjük az Európai Bizottság elnöki posztjára. A két esélyes a német Manfred Weber, és a finn Alexander Stubb volt. Weber képviselte a Fidesz irányába megértőbb néppártiakat, míg a finn politikus azokat, akik inkább szabadultak volna Orbánéktól.

Stubb párttársa, Orpo a kongresszus első napján közölte egy Twitter-bejegyzésben, hogy a Nemzeti Koalíció kész indítványoznia  Fidesz kizárását a Néppártból, amennyiben elegen csatlakoznak hozzájuk.

Ezzel a kinyilatkoztatásával Orpo volt az első, aki nemcsak beszélt a Fidesz kizárásának szükségességéről, de érdemi lépést is kezdeményezett ennek érdekében. A kongresszuson azonban akkor még a békülékenyebb szárny került fölénybe, Weber győzelmével. A Fidesz tehát a Néppárt tagja maradhatott, ám végül 2019-ben felfüggesztették tagségukat, majd két évre rá el is hagyták az alakulatot.

Orpo nem lesz egyedól Skandináviában, amennyiben Orbán ellen szeretne majd fellépni. Mindeközben Svédország ugyanis bejelentette, hogy csatlakozik a Magyarország ellen indított uniós kötelezettségszegési eljáráshoz. Az indítványt – amelyet így már tíz uniós kormány támogat – a homofóbbá alakított pedofilellenes törvény miatt kezdeményezték Brüsszelben, még 2021-ben. Ehhez azóta több kormány is csatlakozott, főleg észak-, és nyugat-európai országokból.

Az eljárást amiatt indították, mert felmerült a gyanú, hogy Magyarország megsértette az uniós jogot a melegeket és a pedofilokat összemosó törvénnyel, ugyanis a Bizottság szerint a kormány szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést vezetett be, így ennek bizonyítását kérik az EU Bíróságától-írja a HVG.

A fejleményeket Bayer Zsolt sem hagyta szó nélkül. A fineszes publicista blogján alkoholista férjhez hasonlította a svédeket, akik a feleség összeverése után másnap követelik a reggelit. Bayer szerint ezért „nem kell nagyon sietni” a svéd NATO-csatlakozással.

„A svéd kurva anyátokér’, azé’ nincsen, rohadékok…”

– zárul a keresztény konzervatív közéleti szereplő bejegyzése.