Nem csodálkozunk, ha valaki azt mondja, hogy egy argentin ember szereti a futballt, hiszen megannyi nagy sztárt adott a futballvilágnak az ország, ráadásul az emberek körében a legnépszerűbb sportnak számít. Így talán az sem meglepetés, hogy az argentin Ferenc pápa is nagy szerelmese a labdarúgásnak, amelyet már gyerekkora óta imád – derül ki a Blikk négyrészes, pápáról írt sorozatának második részéből. Az egyházfő azt állítja magáról, mindig botlábú volt, így leginkább a kapuba állították, de drukkerként semmi sem szabott határt a lelkesedésének.

Jézus ígér valamit, ami fontosabb, mint a bajnokság

– nyilatkozta még 2014-ben Brazíliában tett látogatása során Ferenc pápa. Ekkor az ifjúsági világnapon vett részt Rio de Janeiróban, az érdekesség pedig, hogy ebben az évben pont a brazilok rendezték a labdarúgó-világbajnokságot. 

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor metaforaként használta a futballt, még ebben az évben azt mondta, „ha mondjuk a római olimpiai stadionban, vagy San Lorenzóban egy sötét éjszakán valaki felkapcsol egy lámpát, alig lehet látni, de ha a többi 70 ezer néző felkapcsolja a saját lámpáját, az egész stadion világít,

legyen közös életünk Krisztus egyetlen fénye, együtt visszük majd el az evangélium fényét a valóságba

Még 2015-ben mesélt arról Jorge Mario Bergoglio, hogy nem egyszer kiosont otthonról, hogy barátaival futballozhasson, viszont nem tartozott a legjobbak közé. Ennek ellenére ő is arról álmodott, hogy profi focista, válogatott lesz.

Pata durának hívtak, ami azt jelenti, hogy két bal lába van. Aki hozzám hasonló, azt mindenkit így hívtak, épp ezért sokszor csak kapus voltam

– mondta, akkor már egyházfőként Bergoglio. Hogy mennyire volt kétballábas, egy 2013-ban elmesélt történet írja le a legjobban: a szomszédai elmondták róla, egyszer akkorát rúgott a labdába, hogy betört egy ablakot, viszont ahelyett hogy elbújt volna, bekopogott, és elmondta, ő volt a „tettes".

Ferenc pápa kedvenc futballklubja San Lorenzo, amelyet nem mellesleg Lorenzo Mazza atya alapított még 1908-ban azért, hogy távol tartsa az utcától a plébániáján élő gyerekeket. Az egyházfőé ráadásul a 88235-0-s sorszámú tagsági könyv is, amely után a klub hivatalos Twitterén írta, hogy megtiszteltetés számukra, hogy az első dél-amerikai pápa is tagja a csapatnak.

Rajongását jelzi, hogy ameddig Buenos Airesben élt, az irodjában volt egy fadarab, amelyet szeretett klubja régi stadionjának lelátójáról vettek le. Miután hivatalba lépett, a harmadik beszédében a vatikáni erkélyről is felköszöntötte a klub vezetőit, míg a csapat azután, hogy Bergogliót pápának választották a Colón elleni bajnokin egy olyan mezben léptek pályára, amelyet az újdonsült Szentatya képével díszítettek.

A légerdekesebb történet mégis talán 2016 februárjára datálható, amikor egy Boca Juniors szurkoló arra kérte Ferenc pápát, hogy áldja meg csapatát, hogy az legyőzhesse a San Lorenzót a Szuperkupa-döntőben. Ezt az egyházfő visszautasította, megáldotta sajátjait, akik rossz formájuk ellenére 4–0-ra legyőzték riválisukat, ezzel megszerezve az aranyat.

Természetesen nem csak hazájában van kedvenc csapata Ferenc pápának, nagyon kedveli a spanyol Barcelonát és az olasz Juventust is, de odavan Lionel Messiért is.