Legyen 2024-ben mindenütt jászberényi győzelem!

- üzente jászberényi rendezvényéről a Magyar Szocialista Párt, amelyen részt vett a közösség országos vezetése, a megyei aktivisták és a város képviselő-testülete, valamint Budai Lóránt polgármester is. Az ellenzéki párt, amely jelentősen kivette a részét a január közepi időközi választási sikerből, az ellenzék számára járható utat mutató településen már a jövőre szóló választásokra üzent - a választóknak és ellenzéki vetélytársainak egyaránt.

Váltsa meg magát az ország 2024-ben, miként a jászok a XVIII. században és idén januárban!

Balogh Béla, a jászberényi MSZP elnöke, aki egyben a város alpolgármestere is, a jászok történelme és az elsöprő időközi siker között vont párhuzamot, felhívva az egész ország figyelmét arra, hogy a szabadságukat önként megváltó jászok útjára lépjenek.

Ahogy a jászok a 18. században a redempcióval megváltották magukat, majd Jászberényben összefogva együtt vezették a jászok és a kunok a jászkun kerületet szabadokként, földesurak hatalmaskodása nélkül, úgy rázta le magáról az igát januárban is a város, és működtek együtt az összefogó ellenzéki pártok

- ismertette röviden a régebbi és a közelebbi történelmet az alpolgármester. De kiemelte azt is, hogy nem minden ellenzéki párt játszott össze a városban. A Demokratikus Koalíció szembefordult korábbi szövetségeseivel, de szavazóik nem követték őket, hanem megmaradtak az összefogás mellett, a Jobbik, a Momentum, a Kossuth Kör és az MSZP szövetsége mellett.

A bizonytalan szavazók előtt rántsuk le a leplet a fideszes hazugságokról!

A jászberényi példát állította középpontba Kunhalmi Ágnes is, a párt társelnöke, aki a 2024-re szóló országos siker receptjét látta a városban. Bátor politikusok és civilek, őket segítő pártok, akik összefogtak, és nem egymást tartották ellenfélnek, ők "okosan kikerülték a Fidesz csapdáit, és az országos politika nyomása helyett a helyi ügyekre helyezték a hangsúlyt" - ismertette a társelnök, miben látja a siker titkát.

A győzelemhez egy okos recepten túl a legfontosabb, ami kell: a szavazók

- jelentette ki Kunhalmi Ágnes. Aki kiemelte azt is, hogy az ellenzéki politikusoknak és aktivistáknak nem az a feladatuk, hogy meggyőzzék az elkötelezett fideszes szavazókat, hanem hogy a bizonytalanokat szólítsák meg. Ez sikerült Jászberényben, mert ha őket helyben nem tudták volna elérni, akkor nem arathatott volna ilyen elsöprő győzelmet a helyi összefogás.

A bizonytalanokhoz pedig úgy vezet az út, ha sikerül bebizonytani, hogy a Fidesz és a kormány hazudik - állította a társelnök. Jászberényben ez is sikerült, mert a helyi polgárok átláttak a kormányzati propagandagépezet hazugságain. Majd példaként hozta a béke és a háborúpártiság kérdését. Kijelentette, hogy sem az ellenzék, sem az MSZP, sem az Unió nem háborúpárti, majd felidézte a kormány azon döntéseit, amelyet máskor ő maga vádol meg háborúpártisággal. Orbán Viktor Brüsszelben megszavazta a lőszervásárlást, sőt legutóbb Szijjártó Péter pedig azt nyilatkozta, hogy Oroszországnak el kell hagynia az általa megszállt területeket.

De kitért arra is Kunhalmi Ágnes, hogy a szankciós infláció kifejezés is hamis,

hiszen az árstopokot a kormány már a háború előtt bevezette, mert már előtte megugrottak hazánkban az árak. Arról nem is beszélve, hogy a szankciókat Orbán Viktor mind megszavazta az Európai Unió testületeiben.

Tegyük, amit a szívünk diktál, ami baloldalon van és vörös!

Kunhalmi Ágnes után Komjáthi Imre vette át a szót, aki a Magyar Szocialista Párt baloldali programját és célkitűzéseit ismertette beszédében. A társelnök kiemelte, hogy ma az emberek magukra vannak hagyva. Szülőként, mert a fiatalok egyre többen külföldön találnak munkát, dolgozóként, mert nincsenek erős szakszervezetek hazánkban, betegként, mert az egészségügy romokban, és egyedül maradtak a magas élelmiszerárak miatt a mindennapi betevő megvásárlásában is.

Ezzel szemben az MSZP egy határozottan baloldali programot dolgozott ki, amelynek ismertetése előtt Komjáthi Imre idézte Horn Gyulát, a párt korábbi elnökét és miniszterelnökét, de Kunfi Zsigmondot, a századelő szociáldemokrata politikusát is, utalva arra, hogy a politikai közösség elkötelezett a hazai baloldali hagyományok mellett, és azt a jelzőt nem pusztán szlogenként használja magára.

A Magyar Szocialista Párt közleménye szerint a párt a következő intézkedéseket tartja sürgetőnek:

  • a gyermeket nevelőknél az anyasági támogatást radikálisan emelné, a családi pótlékot, GYES-t, GYET-et megduplázná;
  • a nyugdíjasok járandóságát kiegészítené közösségi javakkal, szolgáltatásokkal és szociális juttatásokkal;
  • az álláskeresésben aktívan résztvevőknek a bérük 60%-át, de minimum a létminimumot elérő jövedelempótló támogatást biztosítana, amelynek folyósítási időtartama 9 hónap lenne;
  • megtartaná az adókedvezményt a több gyermeket nevelők, az egyedülálló szülők, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeket nevelő családok javára;
  • adómentessé tenné a minimálbért.

Ezen program megvalósításához többek között a tehetősebbektől kérne nagyobb közteherviselést a párt, és a társelnök név szerint is megemlítette Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt és Tiborcz Istvánt. Az utóbbinál hozzátette, hogy "a jelenlegi rendszerben Tiborcznak már nincs panasza".

Beszéde végén Komjáthi Imre felidézte a térség híres, hírhedt országgyűlési képviselőjének, Pócs Jánosnak az országosan ismertté vált mondását, amely szerint Jézus jász volt, mert jászolban született.

Én meg szeretném üzenni innen a Jászságból, hogy Jézus, az én egyik példaképem, baloldali volt, közösséget teremtett, kiűzte a kufárokat a templomból, és segítette az elesetteket!

Felkészül Karcag, Mezőtúr, Kisújszállás, Tiszafüred, Tiszaföldvár és Jászapáti.

A társelnök kijelentését vastaps fogadta, akit Györfi Mihály, az MSZP megyei elnöke, szolnoki alpolgármester követett a pódiumon. A megyei politikus, aki maga is aktívan részt vett az időközi választási kampányban, beszámolt arról, hogy milyen munkát végeznek a megyeszékhelyen, és hogy már alig várja, hogy a jászberényi példa beérjen az egész megyében.

Jászok, kunok és szolnokiak példát fognak mutatni együttműködésből, ahogy ez most Jászberényben is történt

- jelentette ki a szolnoki alpolgármester, akivel a frisshirek.hu-n hamarosan interjút is olvashatnak. Szerkesztőségünk értesülése szerint a Magyar Szocialista Párt jászberényi eseménye egy országjárás része. Nemrég tartottak Budapesten egy hasonló nagyszabású programot, de hamarosan az ország más pontjain is sor kerül hasonló, már 2024-re mutató zászlóbontásra is.

A kiemelt kép forrása: az MSZP Facebook-oldala