A képviselők 131 igen, 54 nem szavazattal fogadták el a Magyarország 2023-as központi költségvetéséről szóló törvény módosítását

- írta meg beszámolójában az MTI. A rezsivédelem költségvetésének nevezett törvényjavaslat március eleji parlamenti vitájában Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság gyökeresen megváltoztatta a gazdasági körülményeket, a kormánynak pedig a családok és a gazdaság védelme érdekében e változásokhoz kellett igazítani a költségvetést.

Az idei büdzsét tavaly júliusban fogadta el a parlament, majd az orosz-ukrán háború okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt a kormány decemberben rendeletben rögzítette a 2023-as "költségvetés eltérő szabályait", azt követően pedig a módosítást benyújtotta az Országgyűlésnek.

A most elfogadott törvény alapján az államháztartás központi alrendszerének
  • kiadása idén 39 ezer 776 milliárd forint,
  • míg bevétele 36 ezer 375 milliárd forint;
  • a hiány 3400 milliárd forint lesz, szemben a tavaly az idei évre elfogadott büdzsével, amelyben 2352 milliárd forintos hiány szerepelt, 22 ezer 425 milliárd forintos kiadás és 31 ezer 252 forintos bevétel mellett.

A kormányzati szektor eredményszemléletű (ESA) hiánya 2023-ban a GDP-arányában 3,9 százalékra módosult. A hazai működési költségvetésnek mind a bevételi, mint a kiadási előirányzata 32 ezer 479 milliárd forintra változott a tavaly elfogadott 27 ezer 17 milliárdról, míg a hazai felhalmozási költségvetés 1851 milliárd forintos hiány mellett 3502 milliárd forintra nőtt, a tavaly elfogadott 3000 milliárdról.

Az európai uniós fejlesztési költségvetés kiadása 3793 milliárd forintra módosult 3407-ről, míg bevétele 2244 milliárdra, 2057 milliárdról.

A költségvetési módosítás indoklásában a kormány 1,5 százalékos idei GDP-növekedéssel számol. A törvényben rögzítették: amennyiben a GDP 1,5 százalék felett nő, akkor a többletbevételt a hiány csökkentésére kell fordítani. A jogszabály szerint az államadósság-mutató 2023 végére tervezett mértéke - a 2022 utolsó napján várható 73,5 százalékhoz képest - 69,7 százalék lehet. Tavaly júliusban 73,8 százalékra tervezték csökkenteni ezt a mutatót.

A kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt megemelték a Pénzügyminisztérium kezelésében lévő központi tartalékot is:

a rendkívüli kormányzati intézkedésekre az eredetileg tervezett 170 milliárd forint helyett 255 milliárd forint fordítható, a céltartalék összege 179 milliárd forintról 514 milliárd forintra nőtt.

A rezsivédelmi alap 2579 milliárd forintot tesz ki idén szemben a tavaly elfogadott 670 milliárddal:
  • a lakosság,
  • az önkormányzatok,
  • a központi költségvetési szervek,
  • az egyházi és civil intézményfenntartók,
  • az állami társaságok
  • és a versenyszektor is ebből az alapból kap kompenzációt.

Az alap bevételeinek jelentős részét a költségvetés biztosítja, de hozzájárulnak többi között az energiaágazat, a légitársaságok, a gyógyszergyártók. A költségvetés alapján a minisztériumok, valamint a kormány irányítása alá tartozó egyes alapok a rendelkezésükre álló előirányzatokból összesen 250 milliárd forint kötelesek befizetni.

Az indoklásban azt írták, a büdzsé 6150 milliárd forintot fordít a nyugdíjakra és nyugdíjszerű ellátásokra, ami a költségvetés legnagyobb tétele. A törvény emellett tartalmazza az idei 15 százalékos nyugdíjemelés fedezetét is. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Majdnem bolondok napi szavazás

Vajda Zoltán, az Országgyűlés költségvetési bizottságának ellenzéki elnöke keményeb bírálta az elfogadott törvényt Facebook-oldalán, amelyet bolondok napi szavazásnak nevezett. A politikus kiemelte, hogy ő nemmel szavazott a módosításra, mert azt valódi érdemi vita és a módosítók befogadása nélkül terjesztették szavazásra a parlament elé.

Elfogadhatatlan, hogy nyáron készítenek büdzsét következő évre irreális számokkal, majd amikor azt felülírja az élet, két ünnep között dobnak össze egy új változatot és rendelettel fogadják el (amit azóta is módosítgattak már, az ellenzék mellőzésével)

- részletezte kritikáját Vajda Zoltán, aki hozzátette abbéli reményét is, hogy a 2024-es költségvetésből már csak nem csinálnak viccet.

A kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala