„Teherautóra pakolták és Budapestre szállították az egri főszékesegyház keleti karzaton lévő főorgonáját díszítő angyalokat” – tudtuk meg a heol.hu oldaláról a frisshírek.hu szemléje során.  

A cikkből kiderül, Rudolf Mihály Ybl-díjas építész, a Hadas Építész Kft. ügyvezetője felelős a főszékesegyház rekonstrukciójáért, akinek elmondása szerint

a tíz fából készült szobrot egy műteremben fogják restaurálni.

A feladat kapcsán sok munkára számítanak, mivel a műalkotások 160 éve érintetlenek, s mára már az azokat fedő eredeti festékréteg sem látszik. Ennek ellenére idén októberre vagy novemberre szeretnék az angyalokat ismét helyükön, a Moser-orgona tetején látni.

Három farestaurátor dolgozik a bazilikán, egyikük az, aki most elszállította az angyalokat, másikuk a szentképek kereteinek aranyozásáért felel. Ő régóta dolgozik ezen a feladaton, s nincs könnyű dolga, mert nem egyszerű, rafinált szerkezetekkel megalkotott, dupla kereteket kell helyreállítania, bárki nem kaphat ilyen feladatot. A harmadik restaurátor a kis orgonán dolgozik

– nyilatkozta a szakember, s egyúttal azt is elmondta, hogy a munkálatokat szakmai zsűri felügyeli.

Kiemelte továbbá, hogy az angyalokra megújulásuk után is vigyázni kell.

Ezeket a fa tárgyakat a százhatvan éve lepi a por, ha valaki jó szándékkal portalanította őket, vagy vizes ronggyal áttörölte, akkor óhatatlanul károsodtak. Főleg a szentképek kereteinek alsó része, ezekkel több a munka, mint a másik három oldallal összesen. A restaurálás után is oda kell figyelni az ápolásukra, takarításukra. Készül egy dokumentáció az elvégzett munkáról és arról is, hogyan illik tisztítani, ezeket megkapják a sekrestyések.

Rudolf Mihály véleménye szerint a turista minden esetben harmóniát szeretne látni, ezért van szükség a restaurálás során művészeti tervre.   

Fotó: az Egri Bazilika weboldala