2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 14o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Eltűntek az angyalok az egri Bazilikából!

Mezei Anna, 2023. március 30. - 18:15
Eltűntek az angyalok az egri Bazilikából!

A 160 éve érintetlen szobrok eredeti színét sem ismerik.   

 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

„Teherautóra pakolták és Budapestre szállították az egri főszékesegyház keleti karzaton lévő főorgonáját díszítő angyalokat” – tudtuk meg a heol.hu oldaláról a frisshírek.hu szemléje során.  

A cikkből kiderül, Rudolf Mihály Ybl-díjas építész, a Hadas Építész Kft. ügyvezetője felelős a főszékesegyház rekonstrukciójáért, akinek elmondása szerint

a tíz fából készült szobrot egy műteremben fogják restaurálni.

A feladat kapcsán sok munkára számítanak, mivel a műalkotások 160 éve érintetlenek, s mára már az azokat fedő eredeti festékréteg sem látszik. Ennek ellenére idén októberre vagy novemberre szeretnék az angyalokat ismét helyükön, a Moser-orgona tetején látni.

Három farestaurátor dolgozik a bazilikán, egyikük az, aki most elszállította az angyalokat, másikuk a szentképek kereteinek aranyozásáért felel. Ő régóta dolgozik ezen a feladaton, s nincs könnyű dolga, mert nem egyszerű, rafinált szerkezetekkel megalkotott, dupla kereteket kell helyreállítania, bárki nem kaphat ilyen feladatot. A harmadik restaurátor a kis orgonán dolgozik

– nyilatkozta a szakember, s egyúttal azt is elmondta, hogy a munkálatokat szakmai zsűri felügyeli.

Kiemelte továbbá, hogy az angyalokra megújulásuk után is vigyázni kell.

Ezeket a fa tárgyakat a százhatvan éve lepi a por, ha valaki jó szándékkal portalanította őket, vagy vizes ronggyal áttörölte, akkor óhatatlanul károsodtak. Főleg a szentképek kereteinek alsó része, ezekkel több a munka, mint a másik három oldallal összesen. A restaurálás után is oda kell figyelni az ápolásukra, takarításukra. Készül egy dokumentáció az elvégzett munkáról és arról is, hogyan illik tisztítani, ezeket megkapják a sekrestyések.

Rudolf Mihály véleménye szerint a turista minden esetben harmóniát szeretne látni, ezért van szükség a restaurálás során művészeti tervre.   

Fotó: az Egri Bazilika weboldala