A vádirati tényállás szerint a 81 éves, laoszi születésű francia állampolgárságú férfi 2022 szeptemberében megállapodott egy, az eljárás során ismeretlenül maradt társával abban, hogy a magyar államhatár déli szakaszát jogellenesen átlépő bevándorlókat fog Magyarországon át Nyugat-Európába juttatni. Ennek érdekében a vádlott egy görög honosságú személygépkocsival 2022 szeptemberében Budapestről az ország déli részébe indult.

Időközben két vietnámi és egy nepáli állampolgár Horvátországba utaztak azzal a szándékkal, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak. Ennek érdekében kapcsolatba léptek egy ázsiai férfival, aki a három személyt gépkocsival Zágrábból a magyar-horvát határ közelébe szállította, ahonnan a három bevándorló a Dráva folyóig gyalogolt, ahonnan egy csónakkal Magyarország területére léptek. Ezt követően a határsértő személyek a korábban kapott térképes útmutatásokat követve egy előre meghatározott területre gyalogoltak, ahol várták az általuk korábban nem ismert, azonban a későbbi szállításukban segédkező vádlott megérkezését – ismertette a Baranya Vármegyei Főügyészség.

A vádlott a személygépkocsijával a megjelölt területre ért, ahol a három várakozó illegális bevándorlót felvette, majd elindult velük. A rendőrök azonban röviddel ezt követően intézkedtek vele és a határsértő személyekkel szemben is.

A közlemény szerint a férfi cselekménye embercsempészés bűntettének a megállapítására alkalmas.

Fotó: Pixabay