Mint az köztudott, Semjén Zsolt 2022 októberében nyújtotta be a törvénymódosítási javaslatát arról, hogy az egyházak a valaha tulajdonjukban lévő épületek birtokjogát újra igényelhessék az önkormányzatoktól. A módosítás arra is lehetőséget adott, hogy olyan ingatlanokat és ingóságokat is birtokba vegyenek, amik egyébként soha nem voltak a tulajdonukban.

A Frisshirek.hu-n beszámoltunk róla, Makón erre a törvényre hivatkozva három egyház adta be igényét ingatlanokra és ingóságokra ott, ahol ők a fenntartók, a tulajdon pedig a városé. Erről a mai testületi ülésen szavaztak a képviselők, ami eleve úgy kezdődött, hogy három fideszes nem volt jelen, Székely Ildikó, Kovács Sándor és Botlik Anita. A név szerinti szavazásnál a jelenlévő 6 fideszes ,,igent" nyomott, míg a három ellenzéki nem támogatta az épületek ingyenes átadását.

Mivel minősített többség kell, a testület pedig 12 fős, így a 6 ,,igen" kevésnek bizonyult. A szavazás után Varga Ferenc alpolgármester és Csermák Szilvia (mindkettő Fidesz) elment, majd Mucsi Tamás (DK) is eképpen döntött. Így már a létszám sem volt meg, Farkas Éva polgármester (Fidesz) bezárta az ülést.

Ugyanezt az anyagot megpróbálják holnap elfogadtatni rendkívüli ülésen, ahol az elmaradt napirendi pontokat is tárgyalják. Így többek között a Makói Medáliák irodalmi díjat is, főleg, hogy közeledik a Költészet Napja és József Attila szülésnapja, ezt az elismerést akkor adják át hagyományosan.

Fotó: a Tulipán utcai óvoda épülete/a szerző felvétele.