Balogh Róbert makói tűzoltóparancsnok ismertette: 2021-hez képest tavaly 55 százalékkal több volt a szabadtéri tűz a működési területükön, ez 515 hektárt jelent és volt éghető anyag is, de ki is volt száradva a növényzet. Összesen 10 hektár gabona égett le, valamint elmondta, a kevesebb vihar miatt kevesebb volt a műszaki mentés is. Kiszomborra 17 esemény miatt vonultak, ebből 12 volt tűzeset.

A rendőrség feladatának 80 százaléka a határvédelemmel kapcsolatos Kiszomboron - emelte ki Nagy Sándor, a Makói Rendőrkapitányság vezetője. A rendőrök és az épületek száma elég magas a település méretéhez képest (3.600 lakos), ez kiegészül egy aktív polgárőrséggel. Elárulta,

11 lopás volt tavaly a községben, de mindet egy személy követte el.

Egész évben két ittas sofőr volt Kiszomboron és egy halálos baleset a településen kívül. A rendőrkapitány bízott benne, hogy Románia 2023. január elsejével csatlakozik a schengeni övezethez, némiképp változott volna a rendvédelmi szervek működése, de ez még várat magára.

2021-ben 7.102 határsértőt tartóztattak fel, tavaly 3.822-őt és 9 embercsempészt fogtak el - derült ki Szécsényi Gábor, a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség alosztályvezetőjének tájékoztatójából. Ezen túlmenően 745 főt fogtak el a készenlétisekkel, makói és szomszédos megyei rendőrökökkel, polgárőrökkel, határvadászokkal, sőt még cseh és osztrák rendőri kontingens is tartózkodik itt. A faluban élők is segítettek, ugyanis 151 illegális határsértőt úgy fogtak el, hogy lakoggási bejelentést kaptak.

A kiszombori határátkelőn 912 ezer utazó fordult meg 2022-ben, ebből 4.525 volt ukrán menekült és közülük 1.758-an belépésre feljogosító okmányok nélkül jöttek.

Az ukrán menekültek miatt gyermekbarát várót is kialakítottak az átkelőn, ugyanis 1-2 órát igénybe vett a beléptetésük.

Kis Róbert, a helyi polgárőrök vezetője annyit tett hozzá, hogy 2013. óta aktív az egyesületük, összesen 28 tagjuk van és egy ifjúsági polgárőr. Tavaly 3875 órát töltöttek közterületen, az iskolákkal pedig együttműködnek a közösségi szolgálat miatt, így próbálnak toborozni.

A testület mind a négy tájékoztatót egyhangúlag elfogadta.

Fotó: a szerző felvétele.