Engedjék játszani az orosz és belorusz sportolókat a nemzetközi versenyen

- javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az ötlet szerint semlegesként vehetnének részt és úgy, hogy saját nemzeti szimbólumaikat nem használhatnák, valamint a nemzeti himnuszt sem lehetne lejátszani számukra. További kritérium lenne az is, hogy nem vehetnek részt aktív magatartással az orosz-ukrán háború támogatásában- írja az euronews.com. A NOB elnöke így fogalmazott:

Előszöris orosz vagy belorusz útlevéllel rendelkező sportolók csak egyéni semleges sportolóként versenyezhetnek. Másodszor: orosz vagy belorusz útlevéllel rendelkező sportolók nem alkothatnak csapatot. Harmadszor: a háborút aktívan támogató sportolók nem versenyezhetnek, és nem mehet olimpiára olyan, sportolókat támogató személyzet sem, aki aktívan támogatja a háborút.

2024-ben a franciák adnak otthont az olimpiának. A párizsi ötkarikás esemény szervezői még nem döntöttek arról, hogy az orosz és belorusz sportolók részt vehetnek-e rajta. Az Orosz Olimpiai Bizottságnak az a véleménye, hogy diszkrimináció áldozatai lesznek a NOB részéről.

Az olimpián résztvevő országok nem egyhangúan támogatják az elképzelést, amelyet a NOB belengetett. Ezzel kapcsolatban kedden csak

a vívók részéről 318 aláírás született, amelyben nem értenek egyet az orosz és belorusz sportolók részvételével a nemzetközi versenyeken.

A kiemelt kép forrása: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Facebook-oldala