Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, február 27-én benyújtották, másnap elfogadták, majd harmadnap Novák Katalin köztársasági elnök aláírását követően a Magyar Közlönyben ki is hirdették az egészségügyben működő szakmai kamaráról szóló törvény módosítását, amellyel gyakorlatilag lenullázta a Magyar Orvosi Kamara jogait a kormány.

A kihirdetett jogszabály megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot – amellyel kapcsolatban március 18-ig már 20 ezer orvos jelezte, hogy a MOK tagja kíván maradni a jövőben – a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács fogja ezentúl lefolytatni.

Dr. Papp Tamás, a Tolna vármegyei Fadd Nagyközség fiatal, harmadik generációs gyógyszerésze lapunk megkeresésére elmondta, hogy a magyar egészségügyben dolgozó szakemberek érzik, hogy a rendszer ezer sebből vérzik és a szerkezete recseg-ropog.

A benne dolgozók gyakran alulfizetettek és túlterheltek, a jelenlegi rendszer nem fenntartható. A MOK szerint az orvosok 92%-a elégedetlen a munkakörülményeivel és az érdekvédelmi képviselet többször jelezte, hogy politika mentesen, szigorúan szakmai alapokon szeretne tárgyalni a Kormánnyal ezekről a kérdésekről de a válasz minden esetben elutasító volt.

A kamara feladata, hogy a meglévő körülmények javítása érdekében „szembe menjen” a kormánnyal, hogy előmozdítsa az egészségügy átalakítását. Tekintve, hogy ezt meg is tette a múltban, ezt a „szembe fordulást” büntette a Kormány azzal, hogy megpróbálja félreállítani a MOK-ot, súlyának csökkentésével.

A gyógyszerész rávilágított, hogy a saját szakmájának érdekvédelmi szervezete,

a Magyar Gyógyszerészi Kamara mindenben fejet hajt a Kormány döntései előtt, ezért náluk maradt a kötelező tagság.

A MOK nem ért egyet az ügyeleti rendszer változtatásával és számos egyéb szakmai átszervezéssel sem, így megpróbálják ellehetetleníteni, mindenféle szakmai indok nélkül, a médián keresztüli, teljes lejárató hadjárat mellett. A patikus hangsúlyozta, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara az orvosi kamaránál sokkal gyengébb, és nem tömörít hasonló összetartó közösséget, szakmai kérdésekben pedig bólogat a kormánynak.

Véleménye szerint a kamara nem csak kiáll a tagjaiért, de szakmai alapot is ad továbbképzések, szakmai programok segítségével. A szakmának és betegeknek is fontos, hogy a kamara erős tudjon maradni és ne engedje, hogy az ellátás biztonsága és minősége sérüljön. A lazább kötelezettség megosztottsághoz és széthúzáshoz vezethet, szerencsére az összetartozást az is jól jelzi, hogy a legtöbb (vár)megyében nagy többséggel nem írták alá az új ügyeleti szerződést.

Kérdésünkre, hogy hogyan látja a közel 5000 lakosú Fadd helyzetét a betegek szempontjából, dr. Papp Tamás elmondta, hogy Paks közelsége miatt sok betegüknek jó munkahelye van, így jóval tehetősebbek.

Ha ezt a tényezőt kiveszi, akkor azt látja, hogy van egy réteg, amely csak a legfontosabb gyógyszereit tudja kiváltani vagy krónikus beteg és Közgyógy Ellátásban részesül.

Sajnos az infláció növekedésével a nem vényköteles gyógyszerek árai is jelentősen növekedtek és tovább rontja a helyzetet, hogy hatalmas gyógyszerhiány alakult ki. A hiány főként a legolcsóbb gyógyszereket érinti, ezeket sok esetben a gyártónak nem éri meg behozni a magyar piacra, mert az itteni nyomott ár helyett más piacokon próbálja őket értékesíteni, tovább rontva ezzel a mélyszegény rétegek lehetőségeit.

Gyógyszertárjuk egy családi vállalkozás tagja, mely hiába egészségügyi szolgáltatást végez, a versenyszférához tartozik. A rezsiköltségek az utóbbi időben körülbelül 6-7-szeresére nőttek és rengeteg beszállítójuk üzemanyag és/vagy szállítási díjat számol fel. A gyógyszer kiskereskedelmet sokan nagyon nagy üzletnek tekintik, de a patikárius ki akarja őket ábrándítani, hogy a támogatott gyógyszerek ára szabott, árrésük nyomott, degresszív.

Ez azt jelenti, hogy ezeken a termékeken átlagban 16 százalékos árrés van, az 5000 feletti gyógyszerek árrése pedig maximalizált (990 forint) és 20 éve nem változott. A magisztrális (gyógyszertárban készített) gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök árrése nullás vagy gyakran negatív. Mivel a patikák kiadásai nőttek, ezzel szemben a hazai vényköteles gyógyszerek forgalma 8-10 százalékkal csökkent, a gyógyszertárak jelentős része küzködik pénzügyi gondokkal.

Végezetül a szakember felelevenítette, hogy rengeteget hallott, és tud arról, hogy hogyan működött ez a szakma korábban és hogyan kellene működnie ma. Azt vallja, hogy nagyon sokat kell tanulni ahhoz, hogy az ember jó szakember legyen, és nem szabad megelégedni az 5 év egyetemi képzésel, mert ez egy élethosszig tartó tanulás, hivatás a betegek szolgálatában.

Képünk illusztráció, forrása: unsplash.com