Az önkormányzati törvény értelmében közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett

- emelték ki a közleményben. Mint írták, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalásában megerősítette,

"Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában".

A fővárosi kormányhivatal korábban felszólította a Fővárosi Közgyűlést, hogy kérje ki az MTA véleményét, de ezt az önkormányzat nem tette meg. Az akadémia véleményét ezért a kormányhivatal kérte ki - emlékeztettek.

A kormányhivatal közölte, a tudományos állásfoglalás alapján egyértelmű, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése jogszabálysértő. A kormányhivatal jogszabályi kötelezettségének eleget téve törvényességi felhívással élt a Fővárosi Közgyűlés felé, amelyben felkérte a jogszabálysértő helyzet megszüntetésére - olvasható a közleményben.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt nyilatkozta, hogy a kormányhivatalnak és főispánja, Sára Botond nem adhat utasítást a fővárosi önkormányzatnak - írta meg a 24.hu. Az ügy akkor került ismét felszínre, amikor március 23-án Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa Facebook-oldalán közzétette a döntést, hogy mégis meg kell változtatni a közterület elnevezését, azt nem a 13. kerületben sem viselheti Horn Gyula.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján javasoltuk inkább valamely mártír szabadságharcosról elnevezni a sétányt. Horn Gyula az ’56-os forradalom vérbe fojtóit aktívan kiszolgálta pufajkásként

- írta bejegyzésében akkor Novák. Schiffer András az LMP alapítója és közéleti véleményformáló azonban másként vélekedik arról, hogy viselheti-e közterület egy vitatott történeti személy nevét:

"Horn Gyulának jár a közterületi megemlékezés, ahogyan Hóman Bálintnak, Teleki Pálnak, Donáth Györgynek, no meg a III. Magyar Köztársaság második elnökének, Mádl Ferencnek is járna. Horn a választók akaratából meghatározó része lett a '90 utáni új magyar demokráciának. Ilyen lett az új magyar demokrácia és ilyen volt a magyar XX. század. Amíg a múltunkkal nem vagyunk képesek nagyvonalúan szembe nézni, addig biztosan nem lesznek nemzeti minimumaink. Addig két -kívülről egymással szemben bármikor kijátszható- Magyarország van."

A kiemelt kép forrása: az MSZP Facebook-oldala