2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 20o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Horváth István felajánlotta Szekszárdot egy akkumulátorgyár helyszínéül – az ellenzék tiltakozik

Tóth Rózsa, 2023. március 28. - 17:14
Horváth István felajánlotta Szekszárdot egy akkumulátorgyár helyszínéül – az ellenzék tiltakozik

Horváth István országgyűlési képviselő egy februári fórumon önként jelentkezett, hogy ha Debrecenben nem épül meg a tervezett kínai akkumulátorgyár, akkor ő felajánlja Szekszárd térségét. Bár azóta csend van, és Horváth még nem tett nyilvánosan lépéseket ez ügyben, Gulyás Róbert képviselő valós veszélynek érzi a történteket, és a legközelebbi rendes közgyűlésen, mely március 30-án lesz, előterjesztést kíván beadni, hogy határozatban tiltsa meg a város a lehetőségét is egy épülő gyárnak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bár sokan gondolhatják úgy, hogy a Szekszárdtól közel 400 kilométer távolságra lévő Debrecen messze van tőlünk, és nem foglalkoznak az akkumulátorgyárral kapcsolatos lakossági tiltakozásokkal, a kérdés hamar aktuális lehet a tolnai megyeszékhelyen.

A kapocs a debreceni és egy jövőbeni szekszárdi akkumulátorgyár megépítése között nem más, mint Horváth István országgyűlési képviselő, aki egy februárban megtartott fórumon azt ígérte, ha Debrecenben a kínai akkumulátorgyárat az ottani ellenkezés miatt nem sikerül felépíteni, ő jelentkezne, hogy itt a térségben azt megpróbálná megoldani. Ezt a bejelentést akkor a jelenlévők tapssal köszöntötték.

Horváth még nem tett lépéseket ennek előmozdítása érdekében, de a szekszárdi ellenzék képviseletében Gulyás Róbert valósnak érzi a veszélyt ezért a soron következő, március 30-i rendes közgyűlésen előterjesztést kíván beadni arra vonatkozóan, hogy a testület határozatot hozzon, melyben megtiltja Szekszárd térségében egy akkumulátorgyár megépítését.

A frisshirek.hu megkeresésére Gulyás Róbert elmondta, bízik abban, hogy akár Ács Rezső polgármester, akár a fideszes képviselők is mellé állnak, és nem gondolkodnak egy ilyen beruházás engedélyezésében.

Gulyás kikérte helyi mérnökök, műszaki szakemberek előzetes véleményét ezzel kapcsolatban, akik elmondták, a kockázat mértékét befolyásolja, hogy mekkora a gyár kapacitása, hová telepítik, milyen környezet veszi körül.

Szekszárdi telepítés esetén a helyi adottságokat figyelembe véve: közigazgatási területének nagyobbik fele a Szekszárdi dombságon, illetve annak nyugati felén terül el.

Nyilvánvaló, hogy a dombság területén, a völgyekben gyár, üzem nem telepíthető, mert

közvetlenül veszélyezteti az itteni borászatokat, ültetvényeket, azon túl pedig az erdőket, természeti értékeket.

A Duna, ill. a Sárköz irányába, a sík területeken értékes, az átlagosnál magasabb termőképességű szántóföldek vannak. Szekszárdnak (ahogy Tolna megyének is) fő kitörési pontja a mezőgazdaság, illetve élelmiszer-előállítás lehet. Minden termőföldterületet külön védelem illet meg. Ezek a területek már érintik Őcsény, Decs és Bogyiszló közigazgatási területeit, termőterületeit, és kedvezőtlen széljárás esetén közvetlenül a lakott területeket is.

Az elmúlt években kijelölt új iparterületekre (a TOLLE üzem és a volt szeméttelep közötti kb. 30 ha nagyságú terület) sem lehet akármilyen tevékenységet telepíteni.

Egy esetlegesen odatelepített akkumulátorgyár közvetlenül veszélyeztetheti a TOLLE működését, a minőségi élelmiszer előállítást.

Az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váltak Szekszárdon a Duna felől fújó, keleti szelek. Ilyenkor a város lakott területére szállítja a szél a különböző szennyező anyagokat. Veszélyes üzem esetén ez különösen nagy kockázat. A nagy vízigény miatt – bár már ivóvíz kivétel megszűnt a lőtéri vízbázison – a Csörge tó újból bizonyosan ki fog száradni, de a holt-Sió vizeit és a gemenci vizes élőhelyeket is veszélyeztetheti.

Amennyiben a város, és a környező települések szempontjából szükséges védőtávolságokat biztosítani kívánják (mert biztosítani kell), akkor már a nemzetközi szempontból is egyedülálló, védendő GEMENC területére kellene a gyárat telepíteni. Amennyiben a szennyvíz és a folyékony hulladék kezelése nem megfelelő, úgy az a városi szennyvíztelepre kerülhet, és lehetetlenné teszi a keletkező szennyvíziszap és az abból képzett komposzt mezőgazdasági elhelyezését.

Gulyás Róbert szerint az ötletet még csírájában kell elfojtani, nem szabad megvárni, hogy Horváth István ötletét engedélyeztessék.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: unsplash.com