Ismét sarki fény világította be az eget Somogyban. Az Időkép térfigyelő kamerái meg is örökítették a káprázatos fényeket.

Majnik Szabolcs amatőr csillagászt kérdezte meg a frisshírek.hu munkatársa arról, hogy mi is az a sarki fény:

A Nap nem csak azt fényt sugározza, amit mi emberek a szemünkkel látunk. Többek között áramlanak ki belőle nagy sebességgel töltött részecskék is például, elektronok, protonok.

Ezek közül azok, melyek a Föld mágneses pólusainak közelébe érnek, eltérítődnek, és a felsőlégkörbe csapódnak. Az energiájuk részben látható fénnyé alakul, ezt látjuk Sarki fényként.

Ezek szerint ez a Nap állandó tevékenysége. Akkor mégis mitől van az, hogy néha van sarki fény, máskor pedig nincs?

Mivel a Nap ezeket a töltött részecskéket nem egyenletesen ontja felénk, ezért a Sarki fény is időszakos jelenség. A Nap tevékenységét műszerekkel figyelve, a részecskék sebességéből számolva viszont jól meg lehet becsülni azt, hogy mikor lehet majd Sarki fényt látni.

Természetesen a sarkokhoz közelebb sokkal látványosabb, Magyarországról már ritkán látni ilyet, ekkor is inkább csak gyenge derengésként az északi horizont felé. Ehhez városi közvilágítástól távoli helyet kell keressünk, értelemszerűen derült éjszakán. 

A beszélgetés során még azt is megtudtuk, hogy a városi közvilágítás, amit a csillagászok egyébként csak „fényszennyezésnek” hívnak, sokat ront az élményen. Ezért is tanácsos minden csillagászati jelenséget a lakott területektől távolabbról, lehetőleg teljesen sötétben figyelni.

Fotó: időkép.hu