Arra volt lehetőségük a Berlinben élőknek, hogy szavazzanak: szeretnének-e 2030-ra egy klímasemleges városban élni. A népszavazás azonban érvénytelen lett az érdeklődés hiánya miatt - írja a euronews.com. Bár a szavazás eredményeképpen azok győztek, akik az igen-t jelölték be,

az 51%-os többség mégsem örülhet az eredménynek, mert
a részvételi arány nem érte el a 25%-os küszöböt. Ennek a határnak az elérését a lakossági arányokat tekintve még 150 ezer szavazat tudta volna meghozni. Igaz, 866 ezren így is szavaztak.

A körülmények sem segítették a szavazókedvet, vasárnap ugyanis esett az eső a német fővárosban. Szombaton több ezres tüntetés volt Berlin utcáin. Akkor úgy nyilatkoztak a klímaaktivisták, hogy akkor sem adják fel a küzdelmet környezetvédelemért kitűzött célokért, ha esetleg érvénytelen lenne a szavazás. Jessamine Davis, az egyik klímaaktivista csoport szóvivője azt mondta:

azokkal a kezdeményezésekkel fogunk foglalkozni, amelyek a társasházban élő embereket segítik abban, hogy napelemekkel termeljék meg a saját energiájukat.

A jelenlegi terv szerint 2045-re kellene elérnie Berlinnek a klímasemlegességet, és ahogyan arról a frisshirek.hu oldalán már olvashatták, a dánok is fontos célkitűzést tettek a mielőbbi klímasemleges főváros cím elérésére Koppenhágában.

Ugyanakkor a vasárnapi népszavazás Berlinben arról szólt, hogy 2045-höz képest tizenöt évvel korábban, azaz 2030-ra kellene erre a szintre eljutnia a fővárosnak. Igennel voksolt egy helyi tanárnő is, aki a szavazást követően így nyilatkozott:

annyit tudok tenni, hogy támogatom a fiatalokat és próbálom meggyőzni az időseket, hogy nem szennyezhetjük tovább a Földet.

A kiemelt kép illusztráció, egy 2019-es klímaváltozás ellenes tüntetésen készült Berlinben, forrása: unsplash.com